Pieczeń z jajkiem i pieczarkami

 Pieczeń z jajkiem, pieczarkami oraz boczkiem - pyszna propozycja na ciepło na obiad, jak i na zimną przekąskę.



Składniki:

(na małą keksówkę)

700 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

3 jajka,

200 g pieczarek,

100 g boczku parzonego w plastrach,

2 ząbki czosnku,

łyżeczka majeranku,

łyżeczka słodkiej papryczki,

łyżka soli,

łyżka bułki tartej,

pieprz,

łyżka masła


Przygotowanie:

5-6 pieczarek kroimy na pół, resztę w plastry. Podsmażamy wszystkie na łyżce masła.

Dwa jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół

Do mięsa mielonego dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, papryczkę, sól, pieprz, bułkę tartą - mieszamy.

Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Spód i boki wykładamy 3/4 masy mielonego. Na spodzie układamy połówki pieczarek, na nich połówki jajek, przykrywamy pozostałą częścią mięsa oraz wcześniej przesmażonymi pieczarkami oraz plastry boczku. Całość przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut.


Komentarze

  1. Bardzo apetyczna pieczeń do obiadu i nie tylko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam kiedyś mama robiła podobne pieczenia. Z chęcią spróbuję tej

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Z bukietem warzyw pieczeń wygląda jeszcze pyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna. Ja z chęcią bym taką zjadła

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz