Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Domowe pierogi z mięsem, to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto oraz na najprostszy farsz z mięsa wołowego z bulionu.

- dokładny opis wykonania plus zdjęcia kroków
- idealne ciasto pierogowe z dodatkiem oleju
- kilka propozycji na wzbogacenie farszu

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 70 małych pierogów

Kaloryczność kcal: 65 w 1 pierogu

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • 1 szklanka gorącej wody - 250 ml
  • 4 łyżki oleju roślinnego - 50 ml
  • pół łyżeczki soli

Farsz na pierogi z mięsem

  • 800 g mięsa wołowego z bulionu
  • 2 średniej lub większe cebule - do 400 g
  • 4 łyżki oleju roślinnego - 50 ml
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu

Pierogi z mięsem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia pierogów potrzebujesz również: czysty blat lub stolnica do wałkowania ciasta; wałek; okrągła wykrawaczka do pierogów o średnicy około 6,5 cm; bawełniana ściereczka; szeroki garnek; cedzak do łowienia pierogów.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków w postaci cebulki podsmażonej na oleju, której użyłam do okraszenia ugotowanych pierogów. Z podanej ilości składników wyszło mi 70 niewielkich pierogów szykowanych na cienkim cieście. 

UWAGA: Do zrobienia farszu użyłam mięsa z przepisu na bulion wołowy. Zmieliłam całe mięso, ale już bez warzyw i wyszło mi trochę ponad 800 gramów mięsa. Polecam zatem dzień przed szykowaniem pierogów ugotować bulion. Z wywaru zrobić rosół lub pomidorówkę, a mięso odłożyć do zmielenia na farsz do pierogów. 

Pierogi z mięsem, 1

Pierogi z mięsem, 2

Pierogi z mięsem przepis

Do farszu używam mięsa wyłowionego z bulionu. Bulion wołowy - pod linkiem dokładny przepis. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść około 800 gramów mięsa gotowego do zmielenia (Mięso mieliśmy razem z ewentualnymi skórkami, miękkimi żyłkami itp. Oznacza to, że wyrzucamy tylko kości). Tym razem do bulionu użyłam około 500 gramów karczku wołowego oraz po około 250-300 gramów szpondra i pręgi wołowej. Bulion gotowałam dzień wcześniej. Wyłowiłam mięso, które odłożyłam po przestudzeniu do lodówki, a w dniu szykowania pierogów zmieliłam je w maszynce, na średnich oczkach razem z podsmażoną na oleju cebulką. 

Jak przygotować cebulę do farszu: Dwie cebule obierz i poszatkuj (u mnie jedna zwyczajna i jedna czerwona). Możesz też użyć kilku mniejszych sztuk o łącznej wadze do 400 gramów. Na nagrzaną patelnię dodaj cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut (ma się zeszklić, ale nie rumienić zbyt mocno, by nie wyszła gorzka). 

Tym razem nie mieliłam warzyw z bulionu, ale można to zrobić. Otrzymasz więcej farszu, który będzie przy okazji bardziej wilgotny. Po zmieleniu mięsa z cebulą sprawdź smak farszu i zdecyduj ile dodasz do niego soli i pieprzu. U mnie była to płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu. Farsz jest już gotowy.

Porada: Do farszu można też dodać podsmażone na oleju i poszatkowane lub zmielone razem z mięsem i cebulą pieczarki. Jeśli wolisz farsz z mięsa wieprzowego i kapusty kiszonej, to polecam farsz z przepisu na naleśniki z mięsem

Pierogi z mięsem, 3

Przygotuj ciasto na pierogi z mięsem. Do szerokiej miski przesiej mąkę (najlepsza będzie poznańska typ. 500). Pół kilograma mąki, to połowa standardowego opakowania o wadze jednego kilograma. Dodaj pół łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju roślinnego. Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody i zamieszaj ciasto łyżką, a następnie zacznij je wyrabiać. Można też śmiało wyrabiać je w maszynie np. w Thermomix. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. 
Pierogi z mięsem, 4

Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Pierogi z mięsem, 5

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obsychało. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy lub na blacie lekko oprószonym mąką. Przy pomocy wykrawaczki o średnicy około 6,5 cm wycinaj okrągłe placki pod pierogi. Na środek placka nakładaj farsz mięsny. Daję zawsze sporo farszu. Kulkę farszu lekko spłaszczam na kształt wałeczka, by idealnie wypełnić wnętrze pieroga. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Po sklejeniu łączenia polecam wykonać dodatkowo falbankę. 

Resztki ciasta po wykrawaniu pierogów zbieraj i na koniec połącz w jedną kulę. Ponownie rozwałkuj ciasto i wycinaj placki pod pierogi.

Porada: Moje pierogi były dość małe, dlatego też wyszło mi aż 70 sztuk. Placek na pieroga ważył około 11 gramów, zaś porcja farszu 10-13 gramów. Można śmiało lepić trochę grubsze pierogi i o większej średnicy. Wyjdzie mniej sztuk, ale zużycie farszu będzie podobne, ponieważ do jednego pieroga dajemy go wówczas znacznie więcej. 
Pierogi z mięsem, 6

Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
Pierogi z mięsem, 7

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna gotować się ani za mocno, ani też tylko lekko "mrugać". Pierogi wyławiaj po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi (każdą partię gotujesz na tej samej wodzie, nie wymieniasz jej).  

Gotowe pierogi z mięsem polałam zeszkloną cebulą z dodatkiem szczypiorku. Taką okrasę szykujesz identycznie, jak cebulkę na oleju, którą wykorzystujesz do zrobienia farszu na pierogi z mięsem. Na koniec dokładasz tylko garść szczypiorku. 

Pierogi z mięsem, 8

Pierogi z mięsem, 9

Pierogi z mięsem można mrozić zarówno surowe, czyli takie od razu po sklejeniu, jak i ugotowane. 

Ugotowane pierogi odcedź dokładnie i delikatnie wysmaruj olejem. Większą deskę lub tackę (deska powinna mieć taką wielkość, by bez problemu zmieścić się w zamrażalniku) posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią pierogi: jeden obok drugiego. Pierogi nie powinny się ze sobą stykać. Tackę z przestudzonymi pierogami umieść w komorze zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź pierogi surowe, których nie trzeba już smarować olejem przed mrożeniem. 

Przymrożone pierogi z mięsem możesz przekładać do woreczków do mrożenia lub do pudełek. Takie pierogi można już kłaść jeden na drugim. Podpisz woreczki i odłóż do zamrażarki. Tak przygotowane pierogi nie będą się już sklejały i po wyjęciu z zamrażalnika będzie je można wyjmować z pojemników/woreczków sztuka po sztuce. 

W momencie, gdy zapragniesz zjeść zamrożone wcześniej pierogi z mięsem, wystarczy wyjąć odpowiednią ich ilość z zamrażalnika i jeszcze zamrożone umieścić w garnku z wrzątkiem. Gotuj je na małej mocy palnika do miękkości ciasta. Jeśli chcesz zjeść pierogi podsmażone na patelni, to wyjęte z zamrażalnika ułóż na szeroki talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu możesz je już podsmażać na rumiano i podawać.

PS. Zapraszam też po przepis na pierogi z mięsem mielonym surowym, czyli najlepsze Pielmieni

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (1004 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pierogi z mięsem

Chyba każdy lubi domowe pierogi. Można przygotować najróżniejsze farsze, by trafić w nawet najbardziej wymagające gusta. Jeśli tylko potraficie przygotować dobre ciasto na pierogi, to czy będą to słodziutkie pierogi z serem, czy też równie pyszny, sezonowe pierogi z jagodami, to zawsze będą udane. Tym razem mam dla moich Czytelników sprawdzony przepis na pierogi z miesem. Tym razem farsz na pierogi z mięsem jest bardzo prosty. Sama dość często szykuję swój przepis na pierogi z mięsem z dodatkiem pieczarek lub kapusty kiszonej. Zdecydowałam się jednak dodać przepis na pierogi z mięsem z rosołu tylko z cebulką podsmażoną osobno na oleju. Zrobiłam tak dlatego, że na moim Blogu Kulinarnym znajdziecie przepis na naleśniki z mięsem, gdzie w farszu jest też kapusta. Co prawda tam jest mięso wieprzowe, ale nie ma to większego znaczenia i farsz na pierogi z mięsem może być zarówno taki z wołowiny,  jak podam w tym przepisie na pierogi z mięsem, mnożna też użyć farszu z przepisu na naleśniki. Co dodać i w jakiej ilości, to opiszę jeszcze bardziej szczegółowo w treści przepisu, w poradach. 

Pierogi z mięsem przepis

Tak naprawdę, to przepisy na pierogi z mięsem są do siebie dość podobne. Możecie skorzystać z dowolnego przepis na ciasto pierogowe, jakie znajdziecie na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje. Jeśli jednak zabieram się już sama za pierogi z mięsem przepisy, to zazwyczaj wybieram przepis na ciasto z dodatkiem oleju. Nie znaczy to, że nie możecie zrobić ciasta w wersji najprostszej, czyli tylko z mąki i gorącej wody, albo też zrobić ciasto z jajkiem i masłem. Wracając jednak do farszu. Jeśli chcecie zobaczyć jak zrobić pierogi z mięsem wołowym z dodatkiem cebulki, to dobrze trafiliście. Na pierogi z mięsem farsz jest banalnie prosty. Nie dość, że macie mięso i ewentualnie warzywa, które też można sobie dodatkowo zmielić, to zostaje Wam pyszny bulion, który można podać w formie rosołu lub też w szybki sposób przerobić np. na zupę pomidorową. Na pierogi z mięsem kcal policzyłam, ale tylko do swojej podstawowej wersji i bez okrasy. Bardzo fajnym dodatkiem mogą być też podsmażone wcześniej pieczarki. Tutaj można się posiłkować farszem, jaki przygotowałam w przepisie na krokiety z pieczarkami. Możliwości jest zatem bardzo dużo. zapraszam więc po przepis na pyszne pierogi z mięsem wołowym.