Pieczone bataty z bryndzą i ziołami

Pieczone bataty z bryndzą, podane z ćwikłą z buraczków
Pieczone bataty z bryndzą, podane z ćwikłą z buraczków


Bataty z piekarnika to pyszne i szybkie danie, które możemy podać jako przystawkę lub danie obiadowe. Bataty z piekarnika przepięknie wyglądają i równie obłędnie smakują - szczególnie z dodatkiem słonego sera i aromatycznych ziół i przypraw. Oto przepis na pieczone bataty z bryndzą, suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i rozmarynem.

Składniki na pieczone bataty z bryndzą lub serem feta

  • 2 bataty
  • 150 - 200 g bryndzy lub sera feta
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pieczonych batatów

Bataty obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry batatów układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy, pieprzymy i posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. Skrapiamy oliwą i układamy plasterki sera feta lub bryndzy. Między batatami rozkładamy gałązki świeżego rozmarynu.

Bataty z bryndzą przygotowane do wstawienia do piekarnika
Bataty z bryndzą przygotowane do wstawienia do piekarnika

Jak upiec bataty w piekarniku?

Tak przygotowane bataty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu. Warzywa pieczemy ok. 20 minut. Następnie podnosimy temperaturę do ok. 200 stopni i na 3 minuty włączamy termoobieg lub górny grill w piekarniku.   

Bataty z piekarnika - jak podawać

Pieczone bataty podajemy jako danie obiadowe lub jako przekąskę albo ciepłą przystawkę. Takie bataty z piekarnika świetnie smakuję z dodatkiem śródziemnomorskiej pasty warzywnej, topenady, skropione octem balsamicznym lub podane z polską ćwikłą z buraków. To ostatnie połączenie może zaskakiwać, ale jest naprawdę pyszne. 

Upieczone bataty z bryndzą i ziołami
Upieczone bataty z bryndzą i ziołami, gotowe do podania


Komentarze

  1. Wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne! Idealny przepis pode mnie, który zapewne na dniach wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu przekąska na wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone bataty, ale takiego przepisu jeszcze nie próbowałem. Zapisane ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię