Sałatka Szopska - Anna Partyka-Olkuska

Sałatka Szopska

sałatka szopska

Składniki :

składniki na ok. 4 porcje

  • 4 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • 100-150 g sera owczego (solankowego, sałatkowego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek  
  • 3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
  • 3 dymki cebuli lub 1 czerwona cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka czarnych oliwek do dekoracji

Przygotowanie

Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w grubszą kostkę, ogórka w dowolne kawałki. Paprykę w niewielkie paski. Cebulę siekamy lub kroimy w krążki.

W kubeczku łączymy oliwę, ocet, sól i pieprz.

Pomidory, ogórka i paprykę mieszamy w misce i posypujemy dymką lub cebulą oraz startym lub pokruszonym serem. Dekorować oliwkami.

Polawamy oliwą tuż przed podaniem.

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Kaloryczność: całość 928 kcal, jedna porcja ok. 232 kcal

Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach

Całość [g]1 porcja [g]
Białko 348,5
Tłuszcze 6716,8
Węglowodany 5513,8
sałatka szopska

Similar Posts