Szukaj na tym blogu

czwartek, 10 marca 2022

Gulasz drobiowy z pieczarkami i pęczakiem

W tradycyjnej polskiej kuchni pierwsze miejsce zajmowały kasze, czyli jak niegdyś mówiono krupy i jagły - najbardziej typowy, charakterystyczny polski produkt zbożowy.
Krupy produkowano w zasadzie ze wszystkich zbóż, z jęczmienia, pszenicy, orkiszu, także w mniejszym stopniu - z żyta i owsa.
   ...krupnikiem zwał się ten co robił krupy,
   a krupniarzem ten co nimi kupczył.
                                                 żródło: Z. Gloger "Encyklopedia staropolska"







Dziś prezentuję potrawę jednogarnkową, sytą, rozgrzewającą, z pikantną nutą ostrej papryczki i świeżo mielonego pieprzu.



Składniki:
-1/2 kg piersi z kurczaka
-1/2 szklanki kaszy pęczak
-300 g pieczarek
-1 cebula 
-1 cukinia ( ok. 20 cm )
-1 ostra papryczka
-5 ząbków czosnku
-10 pomidorków cherry
-4 liście laurowe
-szczypta kminu rzymskiego mielonego
-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-pieprz i sól do smaku
-2 szklanki gorącej wody

Piersi z kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej: pokroić w grubą kostkę, wymieszać z odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i olejem, odstawić na noc w chłodne miejsce.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, obraną z nasion papryczkę w cienkie paseczki.
Umyte pieczarki i cukinię pokroić w taką samą kostkę jak mięso.
Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół lub ćwiartki i usunąć stwardniałe gniazda nasienne.
Rozgrzać szeroki rondel i krótko na dużym ogniu obsmażyć mięso, zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę, czosnek i papryczkę, chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. 
Następnie dodać pieczarki, smażyć chwilę, po czym dodać kaszę, podlać wodą, dodać liście laurowe, kmin rzymski i pomidorki.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości kaszy. 
W połowie gotowania dodać cukinię.
Trzeba pamiętać, aby od czasu do czasu delikatnie zamieszać potrawę i sprawdzić czy  nie odparowało zbyt dużo wody, jeżeli tak to  uzupełnić. 
Kiedy kasza jest miękka dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i jeszcze przez chwilę pogotować.
Przed podaniem danie skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz