wtorek, 8 marca 2022

Maślany chleb z patelni - Testowanie patelni WOLL

Siódmy mój przepisy przygotowany na tytanowej patelni WOLL. To już ostatni przepis z tej współpracy, następny post będzie podsumowujący całą współpracę. Tym razem na patelni upiekłam chleb, ponieważ posiadam właśnie patelnię z odpinaną rączką to postanowiłam wykorzystać tą zaletę właśnie w piekarniku. Patelnia jest gruba i głęboka, więc idealna do pieczenia chleba. Upieczony chleb ma bardzo grubą i chrupiącą skórkę, co trudno uzyskać w zwykłej foremce, a coś o tym wiem ponieważ chleby piekę bardzo często.

Poniżej ma dla Was link do patelni na której piekłam chleb:

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/43-patelnia-woll-diamond-gleboka-28-cm--4032525172869.html

Zachęcam Was żebyście odwiedzili sklep z patelniami zapewniam, że każdy znajdzie coś dla siebie.

 

A teraz zapraszam na pyszny chlebek.





Maślany chleb z patelni.


Pyszny chleb drożdżowy z dodatkiem masła upieczony w piekarniku z dodatkiem prawdziwego masła. Upieczony w patelni zamiast w blaszce, dzięki temu chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, słychać to przy krojeniu. Najlepiej kroić po dokładnym wystudzeniu. Idealny na śniadanie i kolację.

 



Potrzebujemy: 


  Na rozczyn:

 5 dag świeżych drożdży 

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłej wody

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka soli

5 dag masła 82 %


Dodatkowo:

mąka pszenna do oprószenia stolnicy

 


Wykonanie pysznego chleba:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki, ilość wody zależy od wilgotności mąki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką. Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki.

3. Do wyrastania: Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. 

4. Do pieczenia: Patelnię, u mnie taka z odpinaną rączką od patelnie tytanowe wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjmujemy z miski, staramy się nie naruszyć jego struktury. Ciasto oprószamy mąką przekładamy do gorącej patelni.

 

 

5. Pieczenie: Chleb pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. 

6. Podanie: Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce. Gotowy kroimy, podajemy. Smacznego życzę.

 


 

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Chleb najlepiej jest studzić na metalowej kratce, będzie wtedy miał idealnie chrupiącą skórkę.

 


 





6 komentarzy: