Ciasto kokosowe

Dziś są moje urodziny i Dzień Kobiet, więc życzę nam wszystkim zdrówka i pokoju. Jak to będzie to        z resztą sobie poradzimy :)


składniki:

- 100 g wiórków kokosowych

- 640 g mąki pszennej

- 1 duże opakowanie śmietany 30 %

- 4 jajka

- 350 g cukru

- 2 i 1/2 szklanki maślanki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka i dodajemy mąkę, proszek oraz cukry. Całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 50 minut w 180 C. Gdy ciasto jest upieczone nakłuwamy górę widelcem. Następnie wierzch smarujemy śmietaną i posypujemy wiórkami. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 





Komentarze