Czekoladowe kostki to ciasto które jest wręcz uzależniające. Podjadałam je do filmu i nie mogłam przestać W zasadzie to powinny nazywać się podwójnie czekoladowe, bo oprócz polewy, w środku też znajdziecie sporo czekolady. Ciasto można spokojnie do kilku dni przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Absolutnie nic mu się nie stanie (sprawdzone). Czekoladowe kostki to ciasto którego jeszcze nie robiłam. Przywiozła mi je moja klientka wraz z przepisem na nie. Obiecuje zrobić je w niedalekiej przyszłości i wszelkie uwagę naniosę do tego wpisu. Ale nie mogę czekać bo ciasto jest przepyszne dlatego dzielę się z wami przepisem już dziś.
Czekoladowe kostki przepis na blaszkę 25×35 cm:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 250 g częściowo startej a częściowo drobno posiekanej czekolady lub czekoladowych kropelek
- 250 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
- 100 g mąki
- cynamon (opcjonalnie)
Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Masło miksujemy wraz z cukrem. Dość długo, żeby dokładnie połączyć składniki. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Na końcu dodajemy mąkę wraz z czekoladę, migdałami i cynamonem. Krótko miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Pieczemy około 20 minut w opcji góra-dół.
Polewa:
- 150 g czekolady deserowej (ja zawsze wybieram gorzką)
- 2 łyżki oleju
Czekoladę wraz z olejem podgrzewamy bardzo delikatnie ciągle mieszając. Wylewamy na ciasto. Gdy czekolada na cieście zacznie powoli tężeć kroimy ciasto w niewielkie kwadraciki.
Smacznego!!!
Justyna
2 komentarze
Doki
25 czerwca 2022 at 21:28Czekolada, czekolada, czekolada….oddam życie za czekoladę.
Przepis sprawdzony! Było warto.
Justyna
26 czerwca 2022 at 08:45Bardzo sie cieszę, że smakowało