Składniki:
400 g mąki
3 dkg drożdży
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
3 cebule
sól, pieprz
mak
1 jajko
Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, wody i oleju zagnieść elastyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, na wierzchu nałożyć po łyżce cebuli i lekki docisnąć, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut, aż zaczną się złocić.
mój brat takie uwielbia, kiedyś mu zrobię 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Ale narobiłaś mi apetytu 😊 Prezentują się pięknie 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Moje wspomnienie studenckich czasow i najpiekniejszego Lublina, az chyba sobie takiego cebularza zrobie sama ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja do tej pory znałam je tylko ze słyszenia 🙂
PolubieniePolubienie
Ależ narobilas mi ochoty Kasiu na te cebularze,bo chyba jeszcze ich nie jadłam..
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też robiłam po raz pierwszy 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Pysznie wyglądają, capnęłabym jednego cebularzyka:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego 🙂
PolubieniePolubienie