Cebularze

Składniki:

400 g mąki

3 dkg drożdży

1 szklanka wody

1/2 szklanki oleju

3 cebule

sól, pieprz

mak

1 jajko

Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, wody i oleju zagnieść elastyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, na wierzchu nałożyć po łyżce cebuli i lekki docisnąć, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut, aż zaczną się złocić.

cebularze

 

11 uwag do wpisu “Cebularze

Dodaj komentarz