niedziela, 6 marca 2022

Małdrzyki serowe z malinami i mascarpone - Testowanie patelni WOLL

Szósty mój przepis przygotowany na tytanowej patelni WOLL. Tym razem usmażyłam na niej serowe placuszki na bardzo małej ilości tłuszczu, co jest ogromną zaletą tej patelni. 

Poniżej mam dla Was link do patelni, którą mam przyjemność testować:

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/43-patelnia-woll-diamond-gleboka-28-cm--4032525172869.html

 Jeśli interesuje Was ta lub inna patelnia, to polecam odwiedzić Sklep z patelniami


A teraz zapraszam na pyszny przepis.


 Małdrzyki serowe z malinami i mascarpone

 

Małdrzyki to placuszki z białym serem, bardzo pyszne, smażone na oleju. Przepis ten znalazłam w starym zeszycie i często z niego korzystam. Placuszki podałam dodatkowo z serkiem mascarpone z malinami. Wyszło pysznie. W takiej formie można przygotować je na walentynki.

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

25 dag białego tłustego sera

1 jajko

1 cukier waniliowy

szczypta soli

2 łyżki cukru

około 1 szklanka mąki tortowej

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do serka ( według uznania )

25 dag serka mascarpone

pół szklanki malin ( świeże lub mrożone ) 

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukrowa posypka do dekoracji ( u mnie cukrowe serduszka ) 




Wykonanie pysznych małdrzyków:


1. Ser biały ucieramy z jajkiem, cukrami i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy. Gdy ciasto będzie robiło się gęste przekładamy je na stolnicę i zagniatamy mięciutkie ciasto.

2. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawamy szklanką krążki, takie nie za cienkie i nie za grube.

 

 

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia po kilka minut. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 


 

4. Serek mascarpone rozcieramy widelcem, dodajemy maliny, świeży umyte i osuszone z wody, a mrożone rozmrażamy i odsączamy z soku. Całość łączymy dodając cukru pudru do smaku.

5. Na talerze nakładamy placuszki, serek z malinami i dekorujemy posypką. Podajemy. Smacznego życzę.





Moje rady:


Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyjdzie nam około 16 sztuk placuszków, ale ich ilość zależy od średnicy szklanki jaką użyjemy.

Podczas wałkowania staramy się jak najmniej podsypywać mąką, tak tylko lekko.








4 komentarze: