sobota, 5 marca 2022

Placki z kiwi na zsiadłym mleku


To uniwersalne ciasto, wzbogacone płatkami owsianymi i żytnimi, do którego możemy dodawać owoce. Najlepiej sprawdzają się jabłka, świeże ananasy i kiwi. Innych owoców nie sprawdzałam.

Można eksperymentować z innymi, które nie są zbyt soczyste, bo w trakcie smażenia mogą pryskać. Bez dodatku owoców również są bardzo dobre.

Jabłka można ścierać na tarce o grubych oczkach ze skórką, albo obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry. Kiwi i ananas najlepiej sprawdzają się w plastrach. Można użyć kefiru, ale ja wolę zsiadłe mleko.

 


Placki z kiwi na zsiadłym mleku

Potrzebujemy

  • 400g zsiadłego mleka,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 jajka,
  • 280g mąki orkiszowej jasnej,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 5 łyżek płatków żytnich,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 6 dużych owoców kiwi dojrzałych, ale niezbyt miękkich,
  • masło klarowane do smażenia, lub olej,
  • cukier puder do posypania.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy sodę i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, płatki, mąkę i cukier. Ciasto nie powinno być lejące, Obieramy owoce kiwi i kroimy w centymetrowe plastry. Zanurzamy każdy plaster w cieście, pomagając sobie łyżką albo widelcem. Smażymy na rozgrzanej patelni  na maśle lub oleju.  Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napewno sa pyszne!!!!!! Musze zrobic!!!!

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print