Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese to danie wyjątkowo szybkie do zrobienia i super pyszne. Przepis jest banalnie prosty, a do tego macaroni cheese można podawać na wiele ciekawych sposobów. 

- tylko kilka składników
- idealnie aksamitny sos serowy
- mac and cheese można zapiec w piekarniku

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 930 g

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g dania

Składniki

  • 250 g makaronu typu kolanka - 2 pełne szklanki (waga przed ugotowaniem)
  • 250 ml mleka pełnotłustego - 1 szklanka
  • 200 g sera cheddar (można wymieszać z parmezanem)
  • 2 łyżki prawdziwego masła - do 35 g
  • 2 łyżki mąki pszennej np. uniwersalnej - do 30 g
  • spora szczypta pieprzu

Mac and cheese

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wychodzi około 930 gramów macaroni cheese (4 porcje). 

Z 250 gramów suchego makaronu pszennego w kształcie kolanek otrzymasz po ugotowaniu około 560 gramów makaronu.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem dania mac and cheese polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. 

Mac and cheese, 1

Mac and cheese przepis

Ugotuj 250 gramów suchego makaronu. Ja wybrałam makaron pszenny "kolanka", ale możesz też sięgnąć po makaron w kształcie muszelek, po świderki, czy farralle. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 250 gramów suchego makaronu potrzebujesz 2,5 litra wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. W trakcie gotowania zamieszaj makaron. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub do miski. Makaron ma być lekko mokry. Tym razem wyszło mi około 567 gramów ugotowanego makaronu.

Mac and cheese, 2

Przygotuj większą i głębszą patelnię. Zacznij ją nagrzewać na średniej mocy palnika i umieść na niej dwie łyżki masła. Gdy już masło zrobi się płynne zmniejsz moc palnika i dodaj dwie łyżki mąki - łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka. Pamiętaj o małej mocy palnika. Łyżką drewnianą rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Gdy masa będzie już gładka wlej całe mleko (jedna szklanka najlepiej lekko ciepłego mleka). Zwiększ moc palnika. Cały czas mieszaj sos. Sos należy mieszać tak długo, aż lekko zgęstnieje. Może to potrwać nawet pięć minut. Pamiętaj, by nie przerywać mieszania.
Mac and cheese, 3

Do sosu dodaj 200 gramów startego na tarce sera cheddar (u mnie mieszanka sera cheddar i sera Mimolette). Dalej mieszaj sos drewnianą łyżką, aż ser roztopi się i połączy z sosem (do pięciu minut na małej mocy palnika). Pod koniec dodaj też sporą szczyptę pieprzu. 
Mac and cheese, 4

Na patelnię z sosem wyłóż ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Jeśli sos wyszedł Ci za gęsty lub lubisz, gdy jest go więcej, to dolej trochę mleka. 
Mac and cheese, 5

Mac and cheese możesz podawać od razu po zrobieniu, bez żadnych dodatków. Dla urozmaicenia polecam od czasu do czasu przygotować macaroni cheese np. ze szczypiorkiem, kawałkami podsmażonego osobno boczku, czy też z bułką tartą smażoną na maśle (jak do kalafiora z bułką tartą). 

To danie, które można śmiało podgrzewać na drugi dzień. Wystarczy umieścić całość na patelni i ustawić niską moc palnika. Można dodać odrobinę mleka i podgrzewać makaron w sosie serowym, aż sos uzyska idealną strukturę. 

Aby mac and cheese podać z piekarnika, danie należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół) przez 10-15 minut. Aby macaroni cheese miał chrupiący wierzch, całość przed umieszczeniem w piecu posyp tartym serem lub mieszanką bułki tartej i tartego sera (cheddar lub parmezan).  
Mac and cheese, 6

Mac and cheese, 7

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (2567 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Mac and cheese

Mac and cheese, czyli zwyczajnie makaron z serem, a raczej makaron z sosem serowym. Macaroni cheese najpopularniejszy jest w Stanach Zjednoczonych w Wielkiej Brytanii. Makaron kolanka w sosie z sera cheddar składa się tylko z kilku składników. Jest to właśnie makaron oraz sos serowy, który szykuje się głównie na bazie sera cheddar. Mac and cheese podaje się tylko w takiej prostej formie lub też jeszcze dodatkowo z mięsem, czy nawet z bułką tartą na maśle. U mnie macaroni cheese przepis to danie bardzo szybkie, ponieważ całości nie zapiekam dodatkowo w piekarniku, ale można to zrobić np. z bułką tartą podsmażoną na maśle albo np. z podsmażonymi kawałkami boczku. Sos do mac and cheese łudząco przypomina sos beszamelowy, ale dodajemy do niego jeszcze sporo sera. Jeśli ktoś obserwuje mnie na bieżąco, to wie, że na moim Blogu Kulinarnym znajduje się jeszcze przepis na makaron z serem, a także przepis na makaron z sosem serowym na bazie sera Gorgonzola. Istnieje bardzo dużo wariacji na to danie. Mowa ponownie o macaroni cheese recipe. Zacznijmy od makaronu. Można tak naprawdę sięgnąć po makaron o dowolnym kształcie. Ważne jest to, by makaron miał taki kształt, by sos idealnie go oblepiał. Dlatego też tak dobrze sprawdzają się do macaroni and cheese wszelkie muszelki, czy świderki. Najpopularniejszym jednak i najbardziej charakterystyczny kształtem są kolanka. Na mac and cheese przepis z makaronem w kształcie kolanek znajdziesz właśnie u mnie. Zapraszam też po przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym

Macaroni cheese

Jeśli chodzi o ser, jaki używa się do Mac and cheese, to najczęściej sięgamy po intensywny w smaku ser cheddar. Im bardziej żółty i aromatyczny, tym lepiej. Warto też łączyć ze sobą kila rodzajów sera. Bezpieczną i sprawdzoną mieszanką jest połączenie sera cheddar i parmezanu. Polecam ser Gruyere oraz Havarti i Jarlsberg. W najprostszej wersji zdarza się, że ktoś tylko umieszcza ugotowany makaron w naczyniu żaroodpornym i posypuje go startym serem lub też serem pokrojonym w plastry. Całość zapieka i powstaje prosta wersja na macaroni and cheese przepis z piekarnika. Do każdej wersji na macaroni cheese pasują takie dodatki jak: kawałki podsmażonego boczku, cebula, czosnek, pomidory, papryczki jalapeño, sos Tabasco, ulubione suszone zioła, szynka, czy brokuły. Mac and cheese to danie, które wbrew pozorom idealnie nadaje się do podgrzewania. W wersji bez zapiekania, wystarczy macaroni cheese umieścić na patelni. Ustawić niską moc palnika, dolać trochę mleka i ewentualnie dopisać trochę tartego sera i całość mieszać kilka minut, aż osiągnie idealną, aksamitną konstatację. Super jest jednego dnia zjeść taką wersję na macaroni cheese przepis, a drugiego dnia całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać mieszanką bułki tartej i tartego sera lub też bułkę tartą zastąpić panierką panko. Całość zapiekamy w piekarniku i od razu podajemy. Powodzenia i smacznego.