piątek, 4 marca 2022

CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PISTACJOWE

 Dzisiaj polecam Wam idealne do kawy i herbaty ciasteczka czekoladowo-pistacjowe, nazywane we Francji „cookies”, są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, i bardzo smaczne!












Czas przygotowania: 15 min.

Pieczenie: 10 min.

 

Porcja na około 10 cookies :

● 80 g miękkiego masła

● 120 g mąki T45 lub T55

● 2 szczypty proszku do pieczenia

● 65 g brązowego cukru

● 10 g gorzkiego kakao

● 1 szczypta soli

● 1 jajka

● 30 g gorzkiej czekolady

● 30 g niesolonych pistacji

 

Przygotowanie:

Masło utrzyj. Przesianą mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao i solą. Dodaj masło, wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.

Gorzką czekoladę i pistacje drobno posiekaj i wymieszaj razem. Odłóż na bok garść tej mieszanki, a resztę domieszaj do uprzednio przygotowanej masy.

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Uformuj małe kulki, ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie. Posyp posiekaną czekoladą z pistacjami, po czym rozpłaszcz kulki dłonią lub łyżką.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut.

Odklej ciasteczka od papieru zaraz po upieczeniu i pozostaw do ostudzenia. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz