Makaron z sosem z białej fasoli i papryki 

To jeden z tych przepisów który można wykorzystać kiedy ma się tylko parę minut na przygotowanie obiadu. Sos wykonuje się w czasie gotowania makaronu. Do wykonania wykorzystujemy gotową fasolę która pozwala na uzyskanie kremowej  konsystencji.

Składniki:
1 opakowanie bialej fasoli gotowanej
100g suszonych pomidorow 
3 zabki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przecieru pomidorowego 
1 papryka 
1 lyzeczka papryki mielonej
1 lyzeczka suszonych popmidorow (przyprawy) 
2 porcje makaronu *u mnie wieloziarnistego

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej a następnie dodać czosnek, paprykę w proszku, suszone pomidory i pokrojoną paprykę. Całość przesmażyć około 5 minut uważając aby nie przypalić czosnku. 

Dodać fasolę, serek, przecier pomidorowy i wodę. Następnie zagotować.

Całość przełożyć do blendera, dodać przyprawy i zblędować na sos. 

Sos połączyć z ugotowanym makaronem, posypać orzechami i suszonymi pomidorami. Można również podawać z tartym serem. 

Dodaj komentarz