To jeden z tych przepisów który można wykorzystać kiedy ma się tylko parę minut na przygotowanie obiadu. Sos wykonuje się w czasie gotowania makaronu. Do wykonania wykorzystujemy gotową fasolę która pozwala na uzyskanie kremowej konsystencji.
Składniki:
1 opakowanie bialej fasoli gotowanej
100g suszonych pomidorow
3 zabki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 papryka
1 lyzeczka papryki mielonej
1 lyzeczka suszonych popmidorow (przyprawy)
2 porcje makaronu *u mnie wieloziarnistego
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej a następnie dodać czosnek, paprykę w proszku, suszone pomidory i pokrojoną paprykę. Całość przesmażyć około 5 minut uważając aby nie przypalić czosnku.
Dodać fasolę, serek, przecier pomidorowy i wodę. Następnie zagotować.
Całość przełożyć do blendera, dodać przyprawy i zblędować na sos.
Sos połączyć z ugotowanym makaronem, posypać orzechami i suszonymi pomidorami. Można również podawać z tartym serem.