lutego 28, 2022

Dorsz w sosie mild curry

Sos mild curry to dość popularny sos, często dodawany do drobiu (zwłaszcza kurczaka).

Jest na tyle popularny, że bez problemu możemy kupić gotowy sos w słoiku w większości sklepów.

Jednocześnie jest to jednak sos na tyle prosty do przygotowania, że bez problemu możemy zrobić go sami we własnej kuchni. Co prawda, jeśli się postaramy możemy znaleźć w sklepie sosy z naprawdę niezłym składem, rzadko jednak gotowe sosy będą bezpieczne choćby dla alergików - zazwyczaj na opakowaniu znajduje się ostrzeżenie, że produkt może zawierać choćby orzechy czy gluten. Domowy sos z kolei z pewnością będzie spełniał indywidualne wymagania.



Dorsz w sosie mild curry - przepis na 4 porcje

Do przygotowania dorsza będą Ci potrzebne:

  • 800g filetów z dorsza,
  • pół łyżeczki żółtej pasty curry,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól do smaku,
  • łyżka oleju rzepakowego.
Do przygotowania sosu mild curry będą Ci potrzebne:
  • cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • 500ml przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść rodzynek,
  • puszka mleczna kokosowego,
  • łyżka ksylitolu,
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • łyżeczka oleju rzepakowego.

1. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i paprykę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku i cebuli.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż warzywa z curry, kuminem i kolendrą.
3. Zalej wszystko przecierem pomidorowym i gotuj około 10 minut.
4. Po tym czasie dodaj rodzynki, ksylitol, mleczko kokosowe i gotuj kolejne 10 minut.
5. Żeby zagęścić sos wymieszaj skrobię kukurydzianą z 3 łyżeczkami wody i zawiesinę wlej do sosu. Kontroluj jego gęstość i w razie potrzeby dolej odrobinę wody.
6. Oczyszczonego dorsza natrzyj przyprawami.
7. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, włóż do niego rybę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
8. Gotowego dorsza wyłóż na gorący sos i podaj z ryżem i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger