Czarny Kopiec Kreta

jak zrobić czarny kopiec kreta
ciasto kopiec kreta z bananami i kremem śmietankowym

Przepis na czarny kopiec kreta. Ciasto czekoladowe w połączeniu z  puszystym kremem śmietankowym wzbogaconym kawałkami czekolady i bananami daje wyśmienity efekt smakowy.  Ciasto jest delikatne, aksamitne, a zarazem wyraziste w smaku. Rozpływa się w ustach. Polecam ten przepis, bo jest to chyba najlepszy przepis na czarny kopiec kreta.



Jak zrobić czarny kopiec kreta pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Nigdy nie przegap przepisu!




CZARNY KOPIEC KRETA


SKŁADNIKI:

Ciasto czekoladowe:
  • jajka (2 szt.)
  • cukier (220 g)
  • mąka pszenna (340 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka )
  • soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • kakao czarne  ( 4 łyżki) dostępne tutaj
  • olej roślinny (200 ml.)
  • mleko (250 ml.)

Krem straciatella:

  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
  • mascarpone (250 g)
  • cukier puder (40 g)
  • kropelki czekoladowe gorzkie (50 g) dostępne tutaj
  • czekolada mleczna posiekana (50 g)
  • banany (3 duże)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżeczki)
  • gorąca woda (1/3 szkl.)

Potrzebne sprzęty:



WYKONANIE:


1. Ciasto czekoladowe

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i czarne kakao przesiewamy do miski.
Olej i mleko mieszamy razem w jakimś naczyniu. 
Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 8 minut. 
Wlewam na raz olej z mlekiem i krótko miksujemy do połączenia składników.
Wsypujemy od razu wszystkie suche (wcześniej przesiane) składniki i miksujemy krótko.
Ciasto przelewamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ przez około 50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy od razu ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto się wystudzi odcinamy z niego wypukłą górę i kruszymy ją do miseczki. Wydrążamy środek ciasta za pomocą łyżki, tak,  aby spód miał około 2 cm i zostawiając 1 cm od brzegu. 
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.

2. Krem straciatella

Banany kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekrajamy je w razie konieczności na mniejsze kawałki i układamy na wydrążonym cieście. Pozostałości bananów kroimy w kostkę i odkładamy na chwilę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie miksujemy około 3 minuty kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Nie ubijamy kremu za długo, bo kremówka się zważy.
Wsypujemy posiekaną mleczną czekoladę i gorzkie kropelki czekoladowe. Dodajemy banany pokrojone w kostkę i wszystko razem mieszamy.
Krem straciatella wykładamy na banany ułożone w wydrążonym cieście. Najpierw trochę kremu wciskamy między szpary bananów i później resztę kremu nakładamy tak, aby powstała duża kopuła.
Posypujemy uprzednio pokruszonym ciastem. Przyklepujemy delikatnie, aby powstała równa górka.
Dekorujemy listkami mięty.

Wstawiamy czarny kopiec kreta do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.

Uwagi:

- Krem można też zrobić bez żelatyny, ale wtedy trzeba użyć śmietanki kremówki 36% aby krem był stabilny.
- Można użyć dowolnej czekolady, grunt, aby była posiekana. Moim zdaniem gotowe kropelki czekoladowe dają  fajny efekt wizualny i podczas jedzenia delikatnie chrupią.



Zobacz też jak zrobić zielony KOPIEC SKRZATA
A TUTAJ możesz zobaczyć inne moje przepisy na Ciasta z Owocami


Czarny kopiec kreta w przekroju
ciasto kopiec kreta

Czarny kopiec kreta w przekroju
czarny kopiec kreta z owocami

Czarny kopiec kreta z bananami
czarny kopiec kreta z bananami

Czarny kopiec kreta z bananami i kremem śmietankowym
czarny kopiec kreta w przekroju

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

Prześlij komentarz