Ciasto Rubinowa Przystań – pyszny przekładaniec z dodatkiem wiśni

Ciasto Rubinowa Przystań – pyszny przekładaniec z dodatkiem wiśni
Ciasto Rubinowa Przystań – pyszny przekładaniec z dodatkiem wiśni

Ciasto Rubinowa Przystań to smaczny i efektowny deser, który sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy, ale również na wszelkiego rodzaju uroczystościach, gdyż jest wysokie, podzielnie i ładnie prezentuje się na stole. Składa się z biszkoptu kakaowego przełożonego masą serową i wiśniami w galaretce, a z wierzchu oblanego polewą czekoladową. Całość stanowi wyjątkowo pyszną kompozycję, która zachwyci wszystkich domowników i gości.

 

Składniki na Ciasto Rubinowa Przystań:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli macie pewność, że jajka są dobrze ubite)

 

Krem sernikowy:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wody
  • 250 g mascarpone

 

Warstwa rubinowa:

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej (takie na pół litra płynu, około 70 g)
  • 600 ml wody
  • 350 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu lub mrożone)

 

Polewa:

  • tabliczka czekolady z kawałkami orzechów (100 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka

 

Dodatkowo:

  • około 100 g herbatników kakaowych

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej owoce i mieszamy.

Przygotowujemy krem sernikowy. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszamy obroty i cały czas miksując dodajemy po trochę serka homogenizowanego i mascarpone. Kiedy składniki się połączą, wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilkę.

Spodnią część biszkoptu najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na nią nakładamy połowę kremu sernikowego i wyrównujemy. Układamy herbatniki, na nie ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Układamy drugą warstwę herbatników, a na niej resztę kremu sernikowego. Masę nakrywamy drugim blatem biszkoptu.

Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z mlekiem i kakao. Mieszamy, aby składniki się nie przypaliły. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu biszkopta.

Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy dobrze zastygły.

 

Ciasto Rubinowa Przystań – pyszny przekładaniec z dodatkiem wiśni
Ciasto Rubinowa Przystań – pyszny przekładaniec z dodatkiem wiśni

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z dodatkiem owoców:

Wiśniowa fantazja

Ciasto Kuszący Junaczek – biszkopt z czekoladą i słonecznikiem w karmelu

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą

Czekoladowe brownie z wiśniami

Print Friendly, PDF & Email