Meksykański klops wołowy wg Jamiego Olivera


Przepis na ten klops znalazłam w jednej z książek Jamiego Olivera. 
Wołowina doprawiona paprykami Jalapeño jest bardzo aromatyczna ale ostra więc jeżeli nie lubicie ostrości, zmniejszcie ilość  papryczki.  
Mój klops wyszedł odrobinę za suchy - trzymałam go w piekarniku dłużej niż zalecane 15 minut.
Na drugi dzień resztę klopsa rozdrobniłam i wymieszałam z sosem. Podałam z tortillą, 
Bardzo polecam!


 

Meksykański klops wołowy wg Jamiego Olivera - przepis

składniki

  • 500 g chudej, mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 14 plasterków zielonych papryczek Jalapeño ze słoika
  • ok 17 g  - pęczek kolendry
  • 1 puszka czarnej fasoli (400g)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól

przygotowanie:

Mięso, jeżeli mamy w kawałku, umyć, osuszyć i zmielić.  Umieścić w misce

Piekarnik nagrzać do 220 st C. 

Cebulę obrać, pokroić w łódeczki.

Papryki pozbawić gniazd nasiennych a następnie pokroić w kawałki mniej więcej 3x3 cm.

Cebulę i paprykę włożyć do brytfanki. dodać łyżkę oliwy, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  15 - 20 minut  do czasu aż warzywa lekko zmiękną.

w międzyczasie fasolę odcedzić z zalewy , połowę dodać do mięsa. 

Posiekać Jalapeño i łodyżki kolendry ( listki zachować na później)

Jalapeño i łodyżki dodać do mięsa i fasoli. Doprawić solą i pieprzem

Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 

Z mięsnej mieszanki uformować podłużny klops. 

Foremkę z papryką i cebulą wyjąć z piekarnika, na środku warzyw ułożyć klops. 

Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.

Po tym czasie  brytfankę wyjąć, warzywa skropić czerwonym octem. 

Dodać pozostałą fasolę, pokrojone w mniejsze kawałki pomidory, dodać ok 1/2 puszki wody.

Sos delikatnie wymieszać ( dookoła klopsa) całość wstawić ponownie do gorącego piekarnika. 

Piec ok 15 minut, do czasu aż mięso się ładnie zrumieni.

Przed podaniem posypać listkami kolendry i ozdobić kleksami śmietanowymi

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary