Patelnia żeliwna z uchwytami Switch Grid Enders
Kochani mam w domu kilka patelni wykonanych z różnych materiałów, brakowało mi patelni żeliwnej która od dziś jest w mojej kuchni. Dobra patelnia to skarb, warto w nią zainwestować posłuży nam lata. Wybrałam nowość na rynku polskim patelnię żeliwną marki Enders Patelnia żeliwna sprawdzi się nie tylko na grillu – możemy z powodzeniem używać go na kuchence, w piekarniku czy nad ogniskiem. U mnie świetnie sprawdza na się na grillu gazowym. Kilka dni temu w patelni żeliwnej na grillu zrobiłam pyszną pizzę.
(...)Patelnie żeliwna Switch Grid marki Enders posiada specjalne, praktyczne uchwyty i jest bardzo wysokiej jakości. Wykonana została z wysokiej jakości żeliwa, dzięki czemu gwarantuje długie lata użytkowania i doskonale rozprowadza ciepło i długo utrzymuje je na powierzchni. Na tej patelni patelni przygotujesz pyszne przystawki i warzywa. Patelnia żeliwna Switch Grid idealnie pasuje do systemu GBS Weber. Akcesorium to daje nieograniczone możliwości kulinarne. Z łatwością możesz też wymienić ją na inne akcesorium Switch Grid.(...)
Patelnia jest ciężka, dobrze przewodzi ciepło, dobrze się nagrzewa dzięki czemu wszystko smaży się równomiernie. Idealna do smażenia mięsa, warzyw, placków. Jeśli zachowamy zasady jej używania na pewno mam posłuży przez wiele lat. Patelnia żeliwna potrafi dość długo się nagrzewać, ale i stygnie zdecydowanie dłużej niż inne patelnie.
Żeliwo wytrzymuje bardzo wysokie temperatury, dlatego patelnie żeliwne mogą być wkładane do piekarnika. Na żeliwnej patelni danie można nie tylko wysmażyć równomiernie, ale też nadać mu w razie potrzeby kuszącą kruchość, chrupkość i złocistą barwę. Żeliwne patelnie są bardzo trwałe, niemal niezniszczalne i odporne na uszkodzenia, nie wybrzuszają się ani nie odkształcają, a jeśli odpowiednio się o nie troszczymy, to posłużą nam przez lata Żeliwne patelnie doskonale nadają się do smażenia, grillowania, powolnego duszenia potraw mięsnych i warzywnych, przyrządzania sosów i przygotowania dań z piekarnika.
JAK UZYWAĆ PATELNIE ŻELIWNĄ BY NAM SŁUŻYŁA PRZEZ
LATA,BY NIE NARAZIĆ JEJ NA USZKODZENIA?
1 Impregnacja patelni żeliwnej Przed pierwszym użyciem należy jednorazowo wykonać pewne kroki. Patelnię należy przepłukać gorącą wodą bez użycia płynu do mycia naczyń. Użycie detergentów może uszkodzić powłokę patelni poprzez wymycie wosku, którym często pokryta jest patelnia. Następnie należy posmarować powłoki oraz ścianki olejem, za pomocą ręcznika papierowego, następnie należy umieścić naczynie do góry nogami w piekarniku. Na dole można położyć folię aluminiową, której zadaniem będzie wchłoniecie ściekającego tłuszczu. Tą czynności wykonujemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarnika Dopiero po tej procedurze możemy skorzystać z patelni. Jeżeli zauważymy, że mięso czy inne potrawy zaczynają do niej przywierać należy powtórzyć konserwację jeszcze raz. Warto wiedzieć, że tych naczyń nie można myć w zmywarkach. Jeżeli patelnia posiada uchwytu które uniemożliwią użytkowanie w piekarniku wystarczy ją mocno rozgrzać na płycie gazowej. Gdy do patelni zaczynają przywierać smażone potrawy należy zakonserwować ją solą. Na oczyszczoną patelnię wysypać warstwę soli i podgrzewać, pilnując, by nie przywarła do dna. Następnie należy ostudzić patelnię i usunąć sól. Nie należy na niej przechowywać zbyt długo potraw, ani zamykać szczelnie np. przykrywając pokrywką, bo patelnie żeliwne są bardzo podatne na korozje. W takiej sytuacji należy oczyścić patelnię z rdzy i ponownie zakonserwować olejem Do mycia patelni żeliwnych nie można używać ŻADNYCH detergentów, ani myć w zmywarkach!
Jak smażyć na patelni żeliwnej?
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że patelnie żeliwne nie
lubią nagłej zmiany temperatur: należy rozgrzewać je powoli, a na rozgrzane nie
wlewać zimnej wody. Również warto zwracać uwagę, by elementy składowe potraw
miały przed smażeniem temperaturę pokojową. Przed smażeniem należy pamiętać,
aby nie przegrzewać jej. Może to spowodować przypalenie potrawy oraz
nierównomierne przysmażenie. Należy powoli ją rozgrzewać, poprzez stopniowe
zwiększanie temperatury. Pamiętaj, aby unikać wkładania na nią zimnych,
nasączonych wodą produktów. Warto surowe mięso czy ryby osuszyć przed włożeniem
na patelnię. Jeżeli dopiero co staliśmy się jej posiadaczami, nie możemy smażyć
na niej potraw, które w swoim składzie mogą zwierać kwasy w postaci soku z
cytryny czy pomidorów. Nie przestrzeganie tego zalecenia wpłynie na usunięcie
powłoki zabezpieczającej. W miarę upływu czasu, kiedy patelnia będzie już
trwale zakonserwowana możemy używać tych produktów. Regularne natłuszczanie olejem pozwala dłużej
cieszyć się z użytkowania patelni. Do czyszczenia nie należy używać ostrych zmywaków
i „drapiących” stron gąbek, bo można uszkodzić patelnie. Gdy do patelni
zaczynają przywierać smażone potrawy należy zakonserwować ją solą. Na
oczyszczoną patelnię wysypać warstwę soli i podgrzewać, pilnując, by nie
przywarła do dna. Następnie należy ostudzić patelnię i usunąć sól. Nie należy
na niej przechowywać zbyt długo potraw, ani zamykać szczelnie np. przykrywając
pokrywką, bo patelnie żeliwne są bardzo podatne na korozje. W takiej sytuacji
należy oczyścić patelnię z rdzy i ponownie zakonserwować olejem. Patelnie
żeliwne rozgrzewają się bardzo szybko, więc trzeba dobrze dopasować palnik, bo
nie ma potrzeby ogrzewać boków naczynia i wystarczy użyć 75% mocy palnika.
Idealny burger to marzenie większości osób, którzy przygotowują buregery w domu. Idealnym rozwiązaniem jest Praska do burgerów. dzięki której możemy się cieszyć idealnymi burgerami, które zachwycą naszych gości.
Burgery drobiowe z warzywami
Składniki
3/4 kg mielonego mięsa z indyka
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki 2 proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
warzywa
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
Frytki warzywne z marchewki, selera i fasolki
Czosnek granulowany
rozmaryn
wykonanie
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na patelni, wsypujemy cebulę ,paprykę i frytki warzywne, gałązkę rozmarynu lekko solimy, smażymy mieszając około3-4 minuty. Mięso przekładamy do miski, dodajemy dwa rodzaje papryki i musztardę. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrób dokładnie na jednolitą masę. Formujemy burgery. Na rozgrzanej patelni smażymy z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią około 3-4 minuty z każdej strony. Do warzyw wkładamy burgery smażmy około 2 minuty J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz