Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 21 lutego 2022

Schabowe zapiekanki "zero waste"

Mam dla Was kolejny pomysł na smaczny obiad, tym razem z wykorzystaniem „resztek”, które miały trafić na pizzę, ale jak widać ciasto z kg mąki to u nas zdecydowanie za mało i wszystkiego zostało🤭😂 Łapcie przepis na schabowe „inaczej” :)

Składniki:

5 małych plastrów schabu
5 pieczarek
po ok 2 łyżki czerwonej, żółtej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę
2 łyżki kukurydzy
garść drobno startej mozzarelli
1 kulka mozzarelli
2 łyżki pokrojonego boczku
2 plasterki salami
sól, pieprz do smaku (dosłownie po odrobinie)
1 łyżeczka masła 
3 łyżki oleju 
gałązki rozmarynu

Sos pomidorowy:
2 łyżki oleju
1 duży ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz, bazylia do smaku

Sposób przygotowania


Sos:
Na rozgrzanym oleju podpiekamy przeciśnięty przez praskę czosnek, od razu dodajemy pomidory z puszki, przyprawy oraz cukier. Odparowujemy i miksujemy. 


Pieczarki kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy masło. Gdy woda odparuje ściągamy z ognia. Oprószone solą oraz pieprzem plastry schabu układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, podpiekamy na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Ściągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Plastry mięsa smarujemy sosem pomidorowym, a następnie nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy kawałkami mozzarelli.
W międzyczasie na dno piekarnika parowego wlewamy szklankę wody. Ustawiamy temp. 180st C. Gdy się nagrzeje wstawiamy potrawę i ustawiamy pokrętło na funkcję parowania. Po ok 20 minutach sprawdzamy mięso i jeśli jest miękkie, wyciągamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.