Ingredients
-
250g Bataty
-
200g Ziemniaki
-
5 łyżek Olej
-
2 sztuki Czerwona cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
1/2 puszki Czerwona fasola
-
2-3 łyżeczki Tandoori masala
-
do smaku Pieprz i sól
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
2 łyżki Sos sojowy
-
100g Bułka tarta
Ziemniaki wydają Ci się nudne? Zastanawiasz się co można zrobić z nich kreatywnego i ciekawego? Polecam Ci dzisiejsze REWELACYJNE kotlety! Tym razem ukręciłem pyszne, domowe, wegańskie kotlety ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.
Kotlety z batata
Bardzo często pakuję kotlety w bułę. Jest to mój ulubiony sposób ich podania. Dzisiejsze kotlety z batata podałem w towarzystwie sosu słodko-pikantnego, wegańskiego majonezu, ogórka konserwowego, kiełków oraz szpinaku wymieszanego z czerwoną kapustą… Mniam!
Oczywiście kotlety ze słodkich ziemniaków można podać w standardowym obiadowym wydaniu. Świetnie będą smakowały z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Moje surówkowe propozycje dla Ciebie to przede wszystkim klasyczna surówka z pomidora i cebuli, surówka z czerwonej kapusty w tajskim stylu oraz sałatka z ogórka po azjatycku.
Kotlety z batatów – KĄCIK PORAD
- Chcesz zrobić bezglutenowe kotleciki? Użyj bułki tartej lub płatków owsianych bezglutenowych!
- Tandoori Masala może zostać przez Ciebie zastąpiona również mieszanką Garam Masala, ale… naprawdę warto sięgnąć po tą pierwszą.
- Kotlety z batata można również smażyć, ale moim zdaniem najlepsze są pieczone.
- Gotowe kotleciki można bez problemu mrozić.
Zobacz również pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, które systematycznie są publikowane na łamach bloga. Obecnie jest ich już ponad 500, więc naprawdę jest w czym wybierać. Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie!
Składniki
Bataty: 250g | |
Ziemniaki: 200g | |
Olej: 5 łyżek | |
Czerwona cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Czerwona fasola: 1/2 puszki | |
Tandoori masala: 2-3 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Bułka tarta: 100g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bataty oraz ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia. |
2
Gotowe
|
Na dużej patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek i smaż je przez 3-4 minuty. |
3
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj czerwoną fasolę oraz przyprawy i smaż przez 30 sekund. Dodaj przestygnięte ziemniaki i smaż przez kilka minut. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieć masę tak, aby ziemniaki się rozpadły, a masa się połączyła. |
4
Gotowe
|
Dodaj sos sojowy, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj bułkę tartą, posiekaną zieloną cebulkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestygnięcia. Gdyby masa była zbyt luźna, możesz dodać troszkę więcej bułki tartej. |
5
Gotowe
|
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ręce wysmaruj olejem i formuj kotleciki z batata. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włóż blaszkę i piecz przez około 40 minut. Po upływie 20-30 minut możesz kotlety obrócić na drugą stronę. Smacznego! |
Cudowne burgery z kotletami z batata <3