Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa

wpis w: vege, warzywa, zapiekanki | 1

Wszyscy tęsknimy już za wiosną… Z tej okazji zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa powinna znaleźć się na naszych stołach – porządna porcja warzyw.

Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa

Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa

Porcje: 4

Składniki:

  • ok 1kg ziemniaków,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidorki koktajlowe,
  • trochę sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podgotować w osolonej wodzie.
  2. Cukinie obrać.
  3. Cukinie i pomidorki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić drobno.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. W naczyniu żaroodpornym lub w garnku posmarować dno oliwą.
  6. Ułożyć warstwę ziemniaków, na to warstwę cukinii i pomidorków. Posypać cebulką i czosnkiem. Posolić i popieprzyć.
  7. Powtórzyć układanie warstw.
  8. Na wierzch ułożyć kilka plasterków sera żółtego.
  9. Piec ok 40 minut w 190st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zapiekanka-ziemniaczano-cukiniowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *