Tortilla pszenna

Dania główne | Łatwe

Tortilla pszenna

15 minut + 20 minut pieczenie

Mam dylemat. Kocham pizze i mogę ją jeść prawie codziennie. Robię w domu ciasto na pizze i dziele na kilka placków. Ciasto dojrzewa w lodówce, a ja mam obiad/kolację w kilka minut, kiedy chcę.

Ale… No właśnie, ale zrobiłam domową tortillę pszenną i już nie wiem, czy chce jeść codziennie pizze, czy wystarczy mi kilkuminutowa tortilla pszenna? Smakuje o wiele lepiej niż ta kupowana w sklepie, a uwierz mi, że jej przygotowanie zamkniesz w ciągu 30 minut. Ciasto robisz prawie tak samo, jak na pierogi. Potrzebujesz mąki pszennej, gorącej wody, tłuszczu, proszku do pieczenia i soli. Przygotowanie ciasta to pestka, zagniatasz i odstawiasz na chwilę. Gotowe ciasto dzielisz na równe lub nierówne części, tak naprawdę nie ma to znaczenia. Moje tortille wyszły nierówne, choć się starałam 🙂 . Placki rozwałkuj cienko, bo urosną w patelni. Smaż na dobrej patelni z grubym nieprzywierającym dnem. Nie potrzebujesz tłuszczu, bo ciasto nie powinno przywierać. Smażysz placek na średnim ogniu, aż zarumieni się i zobaczysz ciemne kropki, przekręć na drugą stronę i teraz wystarczy już dosłownie chwila. Tortille pszenne najlepiej smakują na ciepło, ale możesz podawać je również na zimno 😉 . Pamiętaj tylko o tym, żeby usmażony placek, który wykładasz na talerz przykryć ściereczką. Dzięki temu ciasto nie będzie twarde.

Wypełnij tortille czym lubisz, na zdjęciu podałam ją ze smażonym kurczakiem i surówką coleslaw i kilkoma pomidorkami cherry.

Składniki na tortille pszenne

W przepisie użyłam mąki pszennej 650, ale możesz użyć również mąki pełnoziarnistej. Wybrałam smalec, ale Ty możesz dodać oliwę z oliwek albo olej kokosowy rafinowany lub nierafinowany (lub inny olej). Będziesz również potrzebować gorącą wodę, ale nie wrzącą. Odrobina soli i proszku do pieczenia i możesz działać. Jestem pewna, że kiedy raz spróbujesz swojej tortilli, już nigdy nie kupisz jej w sklepie.

 

Przepisy z użyciem tortilli:

Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym

Tortilla z jajecznicą i awokado

 

Tortilla pszenna z kurczakiem i surówkąTortilla pszenna z kurczakiem i surówkąTortilla pszenna

Słodkie Gotowanie

Tortilla pszenna

Ilość porcji: 10-12

Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 250 ml gorącej wody
  • 60 g smalcu, oliwa z oliwek lub olej kokosowy (smalec nierozpuszczony, w pokojowej temp.)

Instrukcje

  1. W naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  2. Dodaj smalec lub oliwę z oliwek.
  3. Wlej gorącą, ale nie wrzącą wodę i zagniataj.
  4. Posyp blat mąką (ilość dodatkowa) i zagnieć ciasto przez ok. 2 minuty.
  5. Zagniecione ciasto odstaw na 10 minut. Przykryte ręcznikiem żeby nie obeschło.
  6. Podziel ciasto na 10-12 równych części, w zależności od tego jakiej grubości placki potrzebujesz.
  7. Każdy placek formuj w jak najbardziej okrągły kształt, prawdopodobnie nie będzie idealnie :) .
  8. Wybierz dobrą, nieprzywierającą patelnie i dobrze ją rozgrzej (bez dodatku tłuszczu).
  9. Na gorącą patelnię wrzuć placek tortilli i podgrzewaj ok 1-2 minuty z jednej strony (do momentu pojawienia się ciemnych plam). Przekręć na drugą stronę na maksymalnie 1 minutę.
  10. Gotowy placek wyłóż na talerz i przykryj ściereczką. Jeśli tego nie zrobić placki zrobią się twarde. Układaj placki jeden na drugim i pamiętaj o przykryciu ściereczką.
  11. Po kilku plackach możliwe, że patelnia zrobi się zbyt gorąca i placki będą smażyły się za szybko. Zmniejsz trochę moc grzania, aby ciasto nie było surowe w środku.
  12. Podawaj na ciepło, choć na zimno też są super.

UWAGA: Możesz zamrozić tortille, włóż pomiędzy każdy placek papier do pieczenia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *