niedziela, 13 lutego 2022

Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka

Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka
Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Korczyna, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Piwoszki to proste ciastka z 3 składników: mąki, masła i piwa. Ten ostatni składnik nadaje kruchemu ciastu specyficzny posmak, ale jest on znacznie łagodniejszy od goryczki typowej dla piwa. Dzięki temu ciastka mają przyjemny smak, który doskonale uzupełnia słodycz marmolady zamkniętej w trójkątnych ciastkach oraz cukier puder, którym oprószamy upieczone piwoszki. Ciastka zamknięte w pojemniku pozostają świeże przez kilka dni, co jest ich dodatkową zaletą.

Przepis Pani Marii Jakubik z Koła Gospodyń Wiejskich Korczyna pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka
Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła (oryginalnie margaryna)
  • 1/2 szklanki piwa
  • 250 g twardej marmolady lub kilka jabłek pokrojonych w ósemki
  • cukier puder do oprószenia

Z mąki, miękkiego masła i piwa wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i kroimy na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kwadrat nakładamy pół łyżeczki marmolady lub kawałek jabłka i składamy w trójkąty, które lekko dociskamy. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 18 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.


Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka
Ciastka Piwoszki – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

2 komentarze:

  1. Pamiętam te ciastka z dzieciństwa, choć nie pochodzę z Podkarpacia. Są pyszne i mega proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są na pewno

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.