Sałatka tajska z paluszkami krabowymi
Sałatka tajska z paluszkami krabowymi to idealna sałatka na Walentynki. Ta delikatna, lekko pikantna, słodko - kwaśna sałatka jest przepyszna i z pewnością rozpali zmysły. Sałatkę tajską z surimi można oczywiście podawać na każdą inną okazję, z pewnością wszystkim zasmakuje. Gorąco polecam!
Sałatka tajska z paluszkami krabowymi
Składniki:
- 100g paluszków krabowych
- pół zielonego ogórka wężowego
- 100g cienkiego makaronu ryżowego
- 1 czerwona papryczka chili (w zależności od ostrości i do smaku)
- garść mięty
- garść kolendry
- 1 łyżka sezamu
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
Przygotowanie:
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut aż zmięknie, po czym przełożyć na sito, przelać zimną wodą i odcedzić.
W niedużej miseczce dokładnie wymieszać sok z limonki, cukier, sos sojowy i sos rybny. W razie potrzeby doprawić do smaku, sos powinien być słodko - kwaśny.
Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w niedużą kostkę.
Paluszki krabowe pokroić w kostkę tej samej wielkości.
Makaron ryżowy, ogórka i paluszki krabowe przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili (ilość wg uznania, ale sałatka powinna być nieco pikantna) oraz posiekane zioła - kolendrę i miętę.
Sałatkę zalać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie wszystko wymieszać. Przybrać listkami mięty, oprószyć sezamem i podawać.
Smacznego!
Już sam wygląd robi smak!
OdpowiedzUsuńDobry przepis jedynie haczyk by kraba dobrego kupić.
W tej salatce sa paluszki krabowe :)
Usuń