Wegańskie samosy z ciasta francuskiego

0 0
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 300g
Czerwona cebul: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Groszek mrożony: 70g
Czerwona fasola: 1/2 puszki
Garam masala: 1-2 łyżeczki
Ostra papryka: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Sos sojowy: 1 łyżka
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Ciasto francuskie: 1 opakowanie
Do posmarowania
Mleko roślinne: 60 ml
Syrop klonowy: 2 łyżki

Tradycja tradycją, ale samosy z francuskim sznytem naprawdę warto spróbować!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Do posmarowania

Share

Samosy są tradycyjną przekąską kuchni indyjskiej. Oryginalnie przygotowuje się je z ciasta, które przypomina nasze ciasto pierogowe, faszeruje, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Tym razem postanowiłem przygotować moją lekką wariację na ich temat. Samosy z ciasta francuskiego, to mój sposób na pyszne, pieczone i chrupiące przekąski!

Wegańskie samosy z ciasta francuskiego

W dzisiejszym przepisie najważniejszy moim zdaniem jest farsz. Do przygotowania farszu w indyjskim stylu użyłem słodkich ziemniaków, groszku, fasoli i garam masali – jeśli nie masz tej mieszanki przypraw, to spokojnie możesz użyć np. tandoori masala.

Z czym podawać samosy?

Samosy z ciasta francuskiego mogą być samodzielną przekąską, serwowaną w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu sweet-chili. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do curry lub zupy pełniąc rolę swego rodzaju „paszteciku”.

Lubisz takie smaki? Sprawdź koniecznie również przepis na curry z brukselką oraz curry z dynią. To właśnie do tych dań świetnie będą pasowały dzisiejsze samosy. Zobacz również pozostałe wegańskie przepisy, których cały czas przybywa. Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i upiec wegańskie samosy!

Samosy z ciasta francuskiego – KĄCIK PORAD

  • Moje ciasto francuskie miało wagę 375g. Możesz oczywiście użyć mniejszego, najwyżej zostanie Ci odrobina farszu.
  • Nakładaj naprawdę sporo farszu.
  • Zrobiłem 8 sporych samos. Jeśli chcesz możesz śmiało podzielić ciasto na mniejsze kawałki i zrobić ich więcej.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 300g
Czerwona cebul: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Groszek mrożony: 70g
Czerwona fasola: 1/2 puszki
Garam masala: 1-2 łyżeczki
Ostra papryka: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Sos sojowy: 1 łyżka
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Ciasto francuskie: 1 opakowanie
Do posmarowania
Mleko roślinne: 60 ml
Syrop klonowy: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości.

2
Gotowe

W drugim garnku rozgrzej olej. Cebule oraz czosnek pokrój drobno i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj groszek, fasolę, ugotowanego batata, przyprawy oraz sos sojowy i smaż przez około 5-10 minut - bataty powinny zacząć się rozpadać. Garnek zdejmij z ognia.

3
Gotowe

Do garnka dodaj posiekaną zieloną cebulę i dokładnie wymieszaj.

4
Gotowe

Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 8 dużych kwadratów lub jeszcze więcej mniejszych jeśli wolisz malutkie samosy.

5
Gotowe

Farsz umieść po środku każdego kwadratu i złóż w trójkąt. Boki dociśnij przy pomocy widelca tworząc wzorek i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

6
Gotowe

Mleko roślinne oraz syrop klonowy wymieszaj ze sobą. Gotową miksturą smaruj samosy.

7
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz samosy przez około 20 minut lub do momentu gdy zrobią się smakowicie złociste i chrupiące. Odstaw do przestygnięcia i zajadaj! Smacznego.

Konrad Budzyk

Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
previous
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
Tarta z jabłkami
next
Tarta z jabłkami
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
previous
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi
Tarta z jabłkami
next
Tarta z jabłkami
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak się całować

Wegańskie najlepsze, wyglądają świetnie 🙂

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x