Pierś kurczaka w marynacie z keczupem z chrupiącymi warzywami

 

Pierś kurczaka w marynacie z keczupem z chrupiącymi warzywami

Pierś z kurczaka dobrze doprawiona i chrupiące warzywa, to coś, co bardzo lubię

Co potrzeba:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona, mięsista papryka
  • 1/2 brokuła
  • 1 duża cebula (200 g)
  • olej do smażenia,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • Ugotowany makaron lub ryż (u mnie makaron szpinakowy)

 

Co potrzeba na marynatę:

  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka miodu płynnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Pierś z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 5-6 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy. Do czystej miski dajemy marchewkę pokrojoną w cienkie patyczki o długości ok. 6 cm, pietruszkę pokrojoną w cienkie patyczki o długości ok. 3 cm, paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, brokuła podzielonego na różyczki. Na dużą i wyższą patelnię dajemy 6 łyżek oleju, dobrze rozgrzewamy, przekładamy mięso, smażymy na dużym płomieniu, żeby się smażyło, a nie gotowało. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Mięso powinno być kruche i delikatnie rumiane, nie smażymy zbyt długo, żeby nie było suche i spieczone. Gotowe przekładamy na talerz bez tłuszczu. Na patelnię po smażeniu kurczaka dajemy 2 łyżki oleju, przekładamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy na dużym płomieniu 6-7 minut, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły a tylko skruszały. Pod koniec smażenia dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Do gotowych warzyw przekładamy z powrotem mięso, mieszamy, smażymy jeszcze minutę. W razie konieczności jeszcze doprawiamy. 

Smacznego :))

 kurczak, pierś z kurczaka, czerwona papryka, marchewka, pietruszka, brokuł, cebula, makaron szpinakowy, miód, sok z cytrynysos sojowy, keczup


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1