Frytki z podgotowanych ziemniaków

 


To chyba najlepsze frytki jakie robiłam. Dzięki wcześniejszemu podgotowaniu, dobremu wysuszeniu i podwójnemu smażeniu, są idealnie miękkie w środku a złociste i chrupiące na zewnątrz. 

Wymagają nieco czasu ale są tego warte.

Nie podaję ilości ziemniaków - dla dwóch osób użyłam  6 niewielkich ziemniaków. 

Smażyłam w niewielkich porcjach, tak aby nie obniżyć zbyt mocno temperatury oleju. 

Podobno wygodnie jest przygotować większą ilość frytek i po pierwszym smażeniu nadmiar zamrozić. Przygotowanie takich frytek będzie później dużo szybsze. Nie udało mi się to tym razem,  może uda  się następnym.

pomocny był artykuł w  Kukbuk 


Frytki z podgotowanych ziemniaków - przepis

składniki 

  • ziemniaki o dużej zawartości skrobi *
  • ok 1 oleju  rzepakowego
  • sól
* najlepiej kupić ziemniaki przeznaczone na frytki, bywają takie w marketach. Jeżeli nie wiemy czy ziemniaki są odpowiednie polecam metodę sprawdzania Grzegorza z Mniam Mniam, który radzi aby  ziemniak przekroić na pół, następnie potrzeć kilka razy połówki przekrojoną stroną o siebie. Jeśli będą się sklejać, oznacza to, że ziemniaki mają dużo skrobi.

przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć pokroić w plastry gr ok 9mm a następnie plastry pokroić w słupki. 

Przełożyć  ziemniaki  do miski, zalać zimną wodą,  odstawić na 1 - 2 godziny.

Podgotowanie:

Wylać wodę, wypłukać ziemniaki  pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. Zalać gotującą wodą, osolić. Gotować pod przykryciem od 5 do 8 minut. Ziemniaki mają być już prawie miękkie ale nie mogą się rozpadać. 

Gotowe ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w jednej warstwie na metalowej kratce.

Kiedy ziemniaki ostygną wstawić kratkę do lodówki na 1 godzinę- w ten sposób najlepiej się osuszą.

Smażenie nr 1 (130-170 stopni C.)

Rozgrzać olej do pierwszego smażenia.  Powinno odbywać się w temperaturze pomiędzy 130-170 stopni C. 

Należy pamiętać, że po wrzuceniu frytek temperatura oleju może się znacznie zmniejszyć, można więc olej rozgrzać nieco mocniej, a  ziemniaki wrzucać mniejszymi partiami.

Frytki smażymy tak długo aż ich powierzchnia  pokryje się bladą, utwardzoną skorupką . 

U mnie trwało to 2-3 minuty.

Podsmażone frytki dobrze odcedzić, przełożyć na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym,

Smażenie nr 2  (190 - 200 st C)

Temperatura oleju 190 - 200 st C. Frytki smażyć tak długo aż będą miały ładny kolor i odpowiednią chrupkość. 

Odsączyć na papierowym ręczniku.

Posolić, podawać natychmiast

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary