lutego 06, 2022

Wędlina drobiowa z szynkowaru

Pyszna i zdrowa wędlina drobiowa?

Wbrew pozorom nie trzeba wydawać w sklepie milionów złotych monet, żeby móc zrobić sobie kanapkę z dobrą wędliną. Możemy przygotować ją sami w domu. Z wykorzystaniem szynkowaru bez problemu zrobicie domową wędlinę doskonałą na kanapki.



Wędlina drobiowa z szynkowaru - przepis

Do przygotowania wędlina będą Ci potrzebne:

  • 400g piersi z kurczaka,
  • 400g mięsa z uda kurczaka bez kości,
  • łyżka syropu klonowego,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka cząbru,
  • pieprz do smaku.

1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę ok. 2cm x 2cm.
2. Udka zmiel.
3. Oba rodzaje mięsa wrzuć do miski i wymieszaj.
4. Dodaj syrop klonowy, przyprawy i żelatynę.
5. Wyrabiaj dokładnie, aż masa stanie się klejąca (ok. 10 minut), po czym dosyp żurawinę i wymieszaj, aby owoce równomiernie się rozłożyły.
6. Porcjami wkładaj masę do znajdującego się w zestawie woreczka foliowego, po czym włóż go do szynkowaru, dociśnij sprężyną i dokładnie zamknij, a następnie włóż go do lodówki na 12 godzin.
7. Po tym czasie wyjmij szynkowar z lodówki na pół godziny, po czym włóż go do wysokiego garnka, zalej wodą do wysokości ok. 1 centymetra nad krawędź szynkowaru i zagotuj doprowadzając do temperatury ok. 80 stopni C.
8. Gotuj 2 godziny starając się utrzymywać stałą temperaturę, po czym pozostaw do ostudzenia.
9. Schłodzony szynkowar wstaw ponownie do lodówki na 12 godzin.

Aby wyjąć wędlinę oblej szynkowar ciepłą wodą z kranu. Po tym możesz już delektować się smakiem domowej wędliny.
Pamiętaj, że szynka ta będzie różnić się kolorem od tych kupowanych w sklepie - będzie bardziej szara niż różowa, ponieważ nie zawiera soli peklującej ani żadnych konserwantów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger