Chleb żytnio gryczany

Chleb wykonuje się w dosłownie 5 minut, nie musimy czekać aż wyrośnie i przekładać kilka razy. Jedynym minusem jest długi czas pieczenia, 90 minut ale to nie wymaga specjalnego pamiętania o nim i w miedzy czasie można wykonywać inne czynności. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i miękki, gąbczasty środek. 

Składniki:
500g mąki żytniej
100g mąki gryczanej
7g drożdży suszonych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
800 ml letniej wody
1 łyżka soli
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
Dodatkowo ziarna do posypania chleba

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. 

W konsystencji masa powinna przypominać piasek z wodą i dać się mieszać łyżką. Jednak nie powinna być bardzo lejąca. 

Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziarnami i odstawić na 30 min.

Chleb piec przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termo obiegu. 

Jedna myśl w temacie “Chleb żytnio gryczany

Dodaj komentarz