środa, 2 lutego 2022

Chrust razowy – kuchnia podkarpacka

Chrust razowy – kuchnia podkarpacka
Chrust razowy – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Węglówka, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Słodki chrust smażony na oleju i oprószony cukrem pudrem to klasyczny karnawałowy przysmak znany w całej Polsce. W okolicach Węglówki na Podkarpaciu smaży się też inny rodzaj chrustu – wytrawny, przygotowany z dodatkiem mąki razowej. Choć pozornie chrust razowy wygląda podobnie do swojego słodkiego odpowiednika, niewiele je łączy. Chrust z mąką razową przygotowuje się z ciasta podobnego, jak na pierogi. Po usmażeniu w oleju ciasto staje się chrupiące, ale nie tak kruche i lekkie, jak w typowym chruście. Razowy chrust sprawdzi się zatem jako słona przekąska albo dodatek do innych dań, na przykład do czerwonego barszczu.

Przepis Pani Danuty Typrowicz z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Chrust razowy – kuchnia podkarpacka
Chrust razowy – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 niecała szklanka ciepłej wody
  • olej do smażenia

Obie mąki, sól, jajko i wodę łączymy i wyrabiamy miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je cienko (około 3 mm) i radełkiem albo nożem wycinamy pasy, które rozcinamy w poprzek na krótsze kawałki. W każdym kawałku w środku robimy podłużne nacięcie, przez które przeplatamy jeden z końców. Chrust smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym i dość głębokim oleju.


Chrust razowy – kuchnia podkarpacka
Chrust razowy – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.