Składniki:
180 g maku
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
300 g orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
nalewka
1 słoik powideł
Przygotowanie:
Mak zmielić. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dopiero wtedy wyjąć z tortownicy i przekroić, u mnie 4 krążki.
1,5 szklanki mleka wlać do garnka i wsypać cukier, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Orzechy zmielić w maszynce i wsypać do mleka z cukrem, cały czas mieszać i gotować przez około 5 minut. Budyń rozmieszać w reszcie mleka i wlać do orzechów. Mieszać do zgęstnienia. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z gorącym budyniem. Przestudzić.
Makowe krążki nasączyć rozcieńczonym alkoholem, przełożyć powidłami i kremem. Odstawić do lodówki co całkowitego stężenia. Udekorować wedle uznania. Smacznego 🙂
Prezentuje się świetnie. Lubię ciasta makowe. Taki torcik to coś
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo 😁
PolubieniePolubienie
Smakowity torcik! Mak i orzechy to moje uwielbiane połączenie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zdecydowanie najlepsze połączenie ever 😁
PolubieniePolubienie