Beza co ciasto upieczone z białek, jest krucha na zewnątrz i miękka w środku.Pyszna beza z dodatkiem śmietany i mnustwem owoców, jest idealna na każdą okazję.
SKŁADNIKI :
- 7 białek z jajek klasy 'M'
- 350 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g malin +1 łyżka cukru
- borówki i mango według uznania
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 250 g mascarpone
PRZYGOTOWANIE :
- Białka o tempetaturze pokojowej wlewamy do misy robota i zaczynamy ubijać na wolnych obrotach, kiedy już piana będzie ubita ale nie sztywna, zaczynamy wsypywać cukier po jednej łyżcze co jakiś czas ( stopniowo ) .Bezę tak ubijałam 12 minut.
- Po tym czasie sprawdzamy czy cukier jest wyczuwalny w pianie, jak nie to beza jest już gotowa. Powinna być mocno sztywna.
- Pianę rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrąg.
- Pieczemy 2 godziny w nagrzanym piekarniku do 160 % celcjusza ( funkcja termoobieg ) z chwilą włożenia bezy temperaturę zmniejszamy do 110 % C. Kiedy się upiecze studzimy ją przy lekko uchylonych dżwiczkach.
- Maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy ciągle mieszając. Na koniec wlewamy odrobinę mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą aby zagęścić sos malinowy. Powinien powstać kisiel.
- Sos studzimy.
- Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę ubijamy.
- Na bezę nakładamy śmietanę, na to sos malinowy i owoce, dekorujemy mięta. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz