Sernik mango z bitą śmietaną

Sernik z masą serową o smaku mango, przygotowany na spodzie herbatnikowym, z bitą śmietaną na wierzchu. Wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem serka mascarpone oraz pulpy z mango z puszki. Wychodzi delikatny, o piankowej konsystencji niczym ptasie mleczko i intensywnym smaku mango. Dopełnieniem jest bita śmietana wykonana ze śmietany kremówki oraz ziarenka granatu na wierzchu.
W smaku jest genialny! Jeśli lubicie mango, to koniecznie wypróbujcie ten sernik.

Sernik jest też szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 10-15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.

Sernik mango



Składniki:

Spód:
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 300 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 250-300 g pulpy z mango
  • 1 op. budyniu waniliowego (40g)
Dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • granat
  • płatki czekoladowe


Przepisy na wyjątkowe ciasta, którymi zachwycisz swoich gości ⬇





Wykonanie:

Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.


Masa serowa:
Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z mascarpone, pulpą z mango oraz cukrem. Składniki miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Próbujemy czy na słodkość jest ok, możemy dodać też więcej pulpy z mango.
Następnie dodajemy jajka i na końcu wsypujemy proszek budyniowy, po każdym składniku miksujemy bardzo krótko, tylko by składniki się połączyły, bez napowietrzania masy.

Masę serową wylewamy na przygotowany spód ciasteczkowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z funkcją pary lub ustawiamy naczynie z wodą na dnie piekarnika) i pieczemy około 60 min. Studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Bita śmietana:
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie wykładamy na schłodzony sernik.

Wierzch posypujemy wyłuskanymi ziarenkami granatu i posypujemy płatkami czekoladowymi.
Przechowujemy w lodówce.


Sernik o smaku mango z bitą śmietaną

Pieczony sernik mango z bitą śmietaną

Sernik mango pieczony

Sernik z mango pieczony

Sernik z mango


Komentarze

  1. Na sam widok ślinka cieknie... Genialny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękniejszego sernika dawno nie widziałam. Musi być pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak on smakuje tak jak wygląda to musze go spróbować. Nie jadłam jeszcze takiego

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie i bardzo kusząco. Lubię smak mango. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny. Pierwszy raz słysze o serniku o smaku mango, będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczny tylko wyszedł mało sztywny i ciężko było podawać. Może jakiś błąd zrobiłam. Polecaaaam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli używała Pani serka z wiaderka to może był za bardzo wodnisty?

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny