Cieciorka z fasolką po bretońsku

 

Drobna cieciorka jest smacznym urozmaiceniem tradycyjnej potrawy. Składniki na jeden obiad dla 5 osób.

Skladniki:

250g suchej ciecierzycy

500 g suchej białej fasolki

Pętko dobrej kiełbasy

Przecier pomidorowy

Majeranek, sól, pieprz

Slodka lub ostra papryka w proszku

olej


Cieciorkę i fasolkę typu piękny jaś płuczemy i moczymy przez conajmniej 12 godzin a najlepiej poprostu zostawić na noc. Gotujemy w duzym garze w wodzie z majerankiem do miękkości. W tym czasie kroimy kiełbasę w kostkę i obsmażamy. Sprawdzamy miękkość fasolek. W zalezności od wielkości fasolki zazwyczaj są dobre w ciagu godziny. Dopiero teraz solimy, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Ja lubìę jeszcze zagęścić sos słodką papryką lub chili w proszku albo dodać domowy przecier paprykowy. Koniecznie dodajemy kiełbasę i świeżo zmielony pieprz. Wszystko porządnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę aby sos odrobinę zgęstniał. Podajemy z bułeczką. Smacznego.

Komentarze