Sałatka z kuskusem, brzoskwiniami i kiełbasą

Sałatki z kuskusem mają tę niewątpliwą zaletę, że są bardzo szybkie do przygotowania. Wystarczy kilka chwil, i sałatka jest gotowa. Tutaj, jako dodatki, mamy brzoskwinie z puszki, kukurydzę oraz podsmażoną kiełbasę. Jeśli zależy Ci na czasie, zamiast kiełbasy wykorzystaj szynkę lub wędzonego kurczaka lub pomiń podsmażanie 😉

  • 200g kuskusu
  • bulion
  • 70 g kukurydzy
  • 150 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz

Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę powyżej 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, po czym, gdy wchłonie już cały bulion, „przeczesujemy” widelcem.

Kiełbasę kroimy w kostkę. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Studzimy.

Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w średniej wielkości misce.