Ekspresowa zapiekanka makaronowa z pieczarkami i mozzarellą

 Składniki:

  1. Makaron 250 g
  2. Pieczarki 300 g
  3. Cebula średnia
  4. Czosnek 2 ząbki 
  5. Masło łyżka
  6. Suszone pomidory w zalewie 30 g
  7. Ser mozzarella tarta 100 g
  8. Śmietana 18 % 100 g
  9. Jajko
  10. Sól
  11. Pieprz
Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na maśle podsmażyć cebulkę. Gdy zacznie się rumienić dodać pieczarki pokrojone na plasterki. Smażyć do odparowania wody. Doprawić pod koniec smażenia  solą oraz pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zdjąć z ognia.

W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem oraz ok 30 g sera. Dodać odrobinę soli oraz pieprzu i wymieszać.

W garnku wymieszać makaron z pieczarkami, pokrojonymi pomidorami i śmietaną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra, dół bez termo obiegu). Pieczemy bez przykrycia ok. 15-20 minut, aż ser się zarumieni. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz