wtorek, 25 stycznia 2022

Przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną


Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?

 
Sosy to świetne dodatki, które nadają daniu smaku. Do jednych z najbardziej popularnych sosów, który ma taki charakter można zaliczyć sos pieczarkowy ze śmietaną. Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną? Wszystko jest oczywiście w przepisie na sos pieczarkowy, który przygotowała Agnieszka.
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 350g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40-45g masła
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na roztopione masło na patelnię - podsmażamy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę. 
   Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i wkładamy na patelnię (ociupinkę posolić). Pieczarki smażymy do momentu wyparowania nadmiaru wody. Do podsmażonych pieczarek wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 5 minut do zgęstnienia sosu. 
   Na końcu dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze z minutę aby całość przeszła aromatem pietruszki. Wyłączamy grzanie i sos jest gotowy do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz