poniedziałek, 24 stycznia 2022

Piersi z kurczaka ze szpinakiem i sosem pieczarkowym


Pyszny pomysł na domowy obiad z piekarnika. Filety z kurczaka ze szpinakiem upieczone  na pieczarkach z cebulką z których potem powstaje pyszny sos. Obiad dla całej rodziny, który możecie podać z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem - Polecam 


Składniki:
  • 4 filety z kurczaka
  • 300-400g mrożonego szpinaku
  • 270 g serka typu feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz, 
  • czosnek granulowany
  • 2 cebule, 
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju,
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie:
Zobaczcie krótki film jak zrobić takie mięsko 👇👇👇



Rozmrażamy szpinak. Filety z kurczaka nacinamy wzdłuż przez środek żeby powstały kieszonki, przyprawiamy dokładnie w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i odstawiamy na bok. 
Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody, wrzucamy na patelnię solimy i chwilę smażymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę aż zacznie pachnieć czosnkiem wtedy dodajemy pokrojony w kostkę serek typu feta. Smażymy jeszcze kilka minut i wyłączamy, odstawiamy żeby przestygło. 
Kroimy cebulę i pieczarki w półplasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i odrobiną oleju, mieszamy i na wierzch kładziemy kilka wiórków masła ok( 2 łyżki), wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 20-25 min, w międzyczasie nadziewamy filety naszym przestudzonym farszem ze szpinaku .
Po 20 minutach wyjmujemy podpieczone pieczarki z cebulą -przemieszamy i układamy na wierzchu na nich filety ze szpinakiem (jeden obok drugiego). Na wierzch na każdy filet kładę jeszcze odrobinę masła. Wstawiamy ponownie do piekarnika i piekę jeszcze ok 30-40 min. 
Po tym czasie odkładam filety na bok a wszystko co zostało w naczyniu żaroodpornym przekładam do rondelka ,podgrzewam i dodaję mascarpone. Podgrzewam tylko chwilę aż mi się serek rozpuści. Następnie blenduje na gładko mój sos i jeszcze próbuje czy nie trzeba do solić. Sos wylewam na półmisek lub z powrotem na naczynie żaroodporne i układam na nim moje filety. Podaję z ziemniaczkami takimi jak na zdjęciu (przepis TUTAJ) lub z ryżem ,Smacznego!!


Zapraszam również na inne moje pomysły na obiad:
oraz wiele innych w zakładce na samej górze strony -> Przepisy ->na obiad

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!