M

Masło z nerkowców

Błyskawiczne domowe Masło z nerkowców surowych, czyli nie prażonych na patelni czy w piekarniku. Ponieważ orzechy nerkowca mają mało tłuszczu, na jedną szklankę orzechów dodaję 2 łyżki oleju rzepakowego. Liczba szklanek orzechów, jaką należy użyć do zrobienia domowego masła z nerkowców, zależy od wielkości kielicha Waszego blendera. W urządzeniu, które ja używam, masło robi się na dwóch szklankach. Jeśli macie duże kielichy, być może 2 szklanki okażą się niewystarczające.

Również ilość dodanego oleju zależy od możliwości Wasze blendera, jak i od konsystencji masła, jakie chcecie uzyskać. Jeśli posiadacie urządzenie o wysokiej mocy, możliwe, że masło zrobi się na mniejszej ilości.

Moje masło z nerkowców robię błyskawicznie, bo już w 2-3 minuty przy użyciu Nutribulleta. Jeśli będziecie używać innych urządzeń, czas ten może się wydłużyć nawet do 15 minut. Tym bardziej, jeśli będziecie chcieli zrobić masło 100%, czyli bez dodatku oleju lub jego ilość ograniczyć.

Masło z orzechów nerkowca możecie wykorzystać na wiele sposobów, np. jako wegańskie smarowidło do tostów (zobacz przepis na “Tosty z masłem z nerkowców i awokado“).

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz