Składniki
- ok. 260 g mąki orkiszowej (1 i 2/3 szklanki) lub ok. 240 g pełnoziarnistej mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
- ok. 80 g mąki owsianej (1/2 szklanki)
- 1 jabłko średniej wielkości (ok. 200 g, można spokojnie dołożyć drugie)
- ok. 180 ml napoju roślinnego niesłodzonego, np. owsianego (3/4 szklanki)
- ok. 120 ml syropu klonowego (1/2 szklanki)
- 90 g musu jabłkowego – niesłodzonego
- 40 g cukru kokosowego lub innego (3 łyżki)
- 6 g proszku do pieczenie (1 płaska łyżeczka)
- 2-3 g sody oczyszczonej (1/2 płaskiej łyżeczki)
- ok. 3 g mielonego cynamonu (1 i 1/2 łyżeczki)
- ok. 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Do przygotowania ciasta będą potrzebne 3 naczynia, różnej wielkości. Duża miska – na suche składniki, w której na końcu połączymy całe ciasto. Średniej wielkości pojemnik na wymieszanie jabłek z musem i naczynie do wymieszania płynnych składników.
Foremkę, w której będziemy piekli ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na niewielką kostkę. Przekładamy do średniej wielkości naczynia. Dodajemy mus, 1 łyżeczkę skoku z cytryny, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki cukru i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy i odstawiamy.
W dużej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
W niewielkim naczyniu łączymy składniki płynne: Napój roślinny, syrop klonowy, aromat waniliowy, 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Składniki płynne dodajemy do dużej miski ze składnikami suchymi. Mieszamy do dokładnego połączenia się, ale niezbyt długo. Następnie do ciasta dodajemy ok. 3/4 masy jabłkowej. Całość można wymieszać lub rozprowadzić po cieście.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki. Na wierzch dodajmy pozostałą część masy jabłkowej, delikatnie ją rozprowadzając po całym cieście, i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 35-45 minut – do suchego patyczka.
Temperatura pieczenia: 175 °C
Kaloryczność: całość ok. 2100 kcal (12-13 porcji), jedna porcja (70 g) ~175 kcal
Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach
Całość [g] | 1 porcja [g] | |
Białko | 48 | 4 |
Tłuszcze | 14,5 | 1,2 |
Węglowodany | 453 | 38 |