Orkiszkowo-owsiane ciasto jabłkowo-cynamonowe - Anna Partyka-Olkuska

Orkiszkowo-owsiane ciasto jabłkowo-cynamonowe

Składniki

  • ok. 260 g mąki orkiszowej (1 i 2/3 szklanki) lub ok. 240 g pełnoziarnistej mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • ok. 80 g mąki owsianej (1/2 szklanki)
  • 1 jabłko średniej wielkości (ok. 200 g, można spokojnie dołożyć drugie)
  • ok. 180 ml napoju roślinnego niesłodzonego, np. owsianego (3/4 szklanki)
  • ok. 120 ml syropu klonowego (1/2 szklanki)
  • 90 g musu jabłkowego – niesłodzonego
  • 40 g cukru kokosowego lub innego (3 łyżki)
  • 6 g proszku do pieczenie (1 płaska łyżeczka)
  • 2-3 g sody oczyszczonej (1/2 płaskiej łyżeczki)
  • ok. 3 g mielonego cynamonu (1 i 1/2 łyżeczki)
  • ok. 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Do przygotowania ciasta będą potrzebne 3 naczynia, różnej wielkości. Duża miska – na suche składniki, w której na końcu połączymy całe ciasto. Średniej wielkości pojemnik na wymieszanie jabłek z musem i naczynie do wymieszania płynnych składników.

Foremkę, w której będziemy piekli ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na niewielką kostkę. Przekładamy do średniej wielkości naczynia. Dodajemy mus, 1 łyżeczkę skoku z cytryny, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki cukru i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy i odstawiamy.

W dużej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

W niewielkim naczyniu łączymy składniki płynne: Napój roślinny, syrop klonowy, aromat waniliowy, 1 łyżeczkę soku z cytryny.

Składniki płynne dodajemy do dużej miski ze składnikami suchymi. Mieszamy do dokładnego połączenia się, ale niezbyt długo. Następnie do ciasta dodajemy ok. 3/4 masy jabłkowej. Całość można wymieszać lub rozprowadzić po cieście.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki. Na wierzch dodajmy pozostałą część masy jabłkowej, delikatnie ją rozprowadzając po całym cieście, i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Czas pieczenia: ok. 35-45 minut – do suchego patyczka.

Temperatura pieczenia: 175 °C

Kaloryczność: całość ok. 2100 kcal (12-13 porcji), jedna porcja (70 g) ~175 kcal

Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach

Całość [g]1 porcja [g]
Białko 484
Tłuszcze 14,51,2
Węglowodany 45338

Similar Posts