Gorąca czekolada z cynamonem

Gorąca czekolada z cynamonem – prosty przepis

Lubicie gorącą czekoladę? Ja uwielbiam. Najlepiej smakuje oczywiście zimą po powrocie z długiego spaceru. Idealnie rozgrzewa i poprawia humor. Słodka, gorąca czekolada z cynamonem. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej 😉 Przygotowanie takiej gorącej czekolady jest naprawdę proste. Spróbujcie.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • około 140 g czekolady*
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao (opcjonalnie)

*Ilość czekolady orientacyjna, dostosowujemy do własnych upodobań. Jaką czekoladę użyć? Można użyć mieszankę gorzkiej i mlecznej czekolady lub jeden ulubiony rodzaj czekolady. To również kwestia upodobań.

Przygotowanie:

Jeśli używanie tradycyjną czekoladę w tabliczkach, to należy ją najpierw posiekać.

Do garnuszka wlewamy mleko, śmietankę i dodajemy 2 laski cynamonu. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.

Wyjmujemy cynamon. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy naszą czekoladę. Teraz całość energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. W trakcie można dodać łyżeczkę naturalnego kakao.

Gorącą czekoladę przelewamy do szklanek i od razu podajemy. Można ją dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub podać z laskami cynamonu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz