Ziemniaki Bezmięsne

Pieczone ziemniaki gotowane

22 stycznia 2022
Pieczone ziemniaki gotowane

Pieczone ziemniaki gotowane

 

Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, ziemniaki w mundurkach pieczone w piekarniku. Przepis na pieczone ziemniaki gotowane, znakomite do obiadu jak i do sałatek. Bardzo lubię pieczone ziemniaki, choć znam osoby które ich  nie lubią, uznają tylko ziemniaki gotowane.  Być może tak przygotowane pieczone ziemniaki to trochę więcej pracy, a jednak są tego warte.  Obgotowywać ziemniaki do pieczenia czy nie obgotowywać?

 

I tak i nie.  Młode ziemniaki, latem, wczesną jesienią jeśli chcemy upiec  w mundurkach, wystarczy dobrze umyć. Stare ziemniaki, zimą kiedy zaczynają się w nich zawiązywać kiełki, lepiej obgotować. Stare ziemniaki w przeciwieństwie do młodych, nie są już tak smaczne i wymagają trochę więcej zabiegów. Ziemniaki pieczone w piekarniku kalorie. Fakty i mity czy ziemniaki są tuczące ?  To dylemat który nurtuje wiele osób i o tym w dalszej części.

 

Gotowane ziemniaki pieczone w mundurkach to obiadu, na kolację, do sałatek i jako przekąska. Pieczone ziemniaki gniecione, ziemniaki pieczone w mące, ziemniaki gyros  to tylko kilka propozycji na pyszne i łatwe w wykonaniu ziemniaki z piekarnika. To już było, dziś pieczone ziemniaki gotowane.

 

Zapraszam na przepis 🙂

 

 

Pieczone ziemniaki gotowane

Pieczone ziemniaki gotowane

 

 

Pieczone ziemniaki gotowane przepis

ziemniaki 1 kg

olej 1- 1,5 łyżki

suszony czosnek 0,5 łyżeczki

papryka słodka 1 łyżeczka

ostra papryka 1/3 łyżeczki

Oraz

woda

sól 1 łyżeczka z brzuszkiem

papier do pieczenia

 

Pieczone ziemniaki gotowane

Pieczone ziemniaki gotowane

 

 

Pieczone ziemniaki gotowane jak zrobić

 

Ziemniaki zbliżonej wielkości dokładnie umyj, jeżeli będą mieć oczka z kiełkami wytnij je. Najlepsze są ziemniaczki które będą przekrojone na pół lub cztery części tzn. na ćwiartki.

 

W garnku zagotuj większą ilość wody, tak aby ziemniaki były dokładnie przykryte wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj ziemniaki 10 – 15 minut.

 

Do oleju dodaj przyprawy, jeżeli chcesz możesz dodać świeży czosnek. Jednak w tym przepisie polecam suszony niż świeży. Suszony lepiej się rozprowadza po  ziemniakach i nie przypala się tak jak świeży.  Jeżeli dodasz do marynaty wszystkie składniki i będzie ona bardzo gęsta, możesz dodać więcej oleju lub odrobinę wody.

 

Ziemniaki powinny być lekko miękkie, ale na tyle twarde aby  patyczek lub widelec wchodził z oporem. Odcedź  dobrze ziemniaki, pozostaw w garnku, gdy lekko ostygną polej marynatą i dokładnie wymieszaj.

Tu sprawdzają się gumowe rękawiczki, możesz je ubrać i każdego ziemniaka przetrzeć marynatą.

 

Wyłóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni  góra – dół, środkowa półka i piecz około 20 – 30 minut zależy od wielkości ziemniaków i stopnia przypieczenia. Czy chcesz ziemniaki bardziej rumiane czy blade.

 

Pieczone ziemniaki są pyszne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je podawać z czym się chce, z czym się podoba. Tu wszystko będzie pasować, dodatki mięsne i bezmięsne.

 

Wejdź na Bloga i zobacz: ziemniaki gyros , ziemniaki faszerowane, ziemniaki pieczone 

 

Smacznego 😊

 

Pieczone ziemniaki gotowane

Pieczone ziemniaki gotowane

 

 

Ziemniaki fakty i mity. Czy ziemniaki są kaloryczne i tuczące czy nie są zgubą dla naszej figury? Ziemniaki z piekarnika czy ziemniaki z wody? IG ziemniaków, kalorie, jakie ziemniaki lepsze te pieczone czy te gotowane?

To mit że ziemniaki są tuczące, faktem jest to, że w 100 g gotowanych ziemniaków jest niecałe 80 kcal. Zaś w ziemniakach pieczonych ponad 90 kcal. Niestety ziemniaki mają wysoki IG i to jest ich ogromna wada. Jednak kto nie musi na niego uważać nie ma problemu.

Ziemniaki pieczone czy gotowane, w mundurkach czy bez? Wiadomo najwięcej właściwości jest zaraz pod skórką, a więc zdecydowanie w mundurkach. Zdecydowanie pieczone, jeżeli są młode, ładne nie stracą tyle właściwości, które uciekają do wody. Wiadomo nie zawsze zdrowie i czas pozwalają na pieczone.

Pamiętaj że ziemniaki zawsze pieczemy góra dół, nigdy z termoobiegiem. Nadmuch wysusza ziemniaki i zamiast chrupiącej skórki i miękkiego środka, są pomarszczone, wysuszone z mało apetycznym wnętrzem.

I jeszcze mała wielka ciekawostka. Może niektórych zaskoczę, a może nie, nasze kochane, niedoceniane ziemniaki mają więcej właściwości niż rozsławione jabłka. Zaskakujące prawda?  Przez wiele lat obwiniane o wszelkie zło, nadwagę, otyłość wracają do łask. Czy ziemniaki są dobre czy złe, tuczące czy nie tuczące to my decydujemy podając je , przygotowując w odpowiedni sposób.

Zobacz również

1 komentarz

  • Beata M. 22 stycznia 2022 at 14:30

    Mniam, mniam. 🙂

  • Zostaw komentarz