.

.

piątek, 21 stycznia 2022

sernik z jogurtów greckich na kakaowym cieście-łatwe i szybkie ciasto +FILM

 Cześć dziś zapraszam Was na jogurtowca na kakaowym cieście, który smakuje bardzo podobnie jak sernik. Robimy go z jogurtów greckich. Jest to bardzo łatwe i smaczne ciasto, idealne do kawki. Zapraszam i polecam gorąco.




zapraszam też na film 



SKŁADNIKI 


Przepis na dużą blaszkę około 25x35 


SKŁADNIKI


KAKAOWE CIASTO:


-2,5 szkl. mąki pszennej tortowej   (szklanka 250ml)

-4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)

-pół szkl cukru pudru

-2 łyżki śmietany 12% lub 18%

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

-1,5 łyżki kakao

-około 150 masła lub margaryny  (miękkiego)


MASA SEROWA


-3 jogurtyy greckie po 400g sztuka

-0,5 szkl  oleju 

-4 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-cukier waniliowy

-6 żółtek (białka odkładamy


-10  białek (4 z ciasta, 6 z masy )

-1,5 szklanki cukru



Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Ciasto wsadzamy do woreczka i odkładamy do zamrażarki.




Masa 


Żółtka oddzielamy od białek. 

Żółtka ubijamy na jasną masę, następnie dodajemy jogurty greckie-miksujemy. 

Dodajemy olej i budynie-miksujemy. 



Do osobnej miski dajemy 10 białek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do ego rozpuszczenia. Piana musi być bardzo gęsta.


Do piany dodajemy masę z jogurtami i delikatnie wszystko mieszamy.




Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie połowę ciasta trzemy na tarce na dno blaszki. Wykładamy masę, i na nią trzemy drugą 

część ciasta.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. 

Pieczemy około 40 minut (mój piekł się ciut dłużej, dlatego jest troszkę przypieczony)

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 30 minut, po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy w nim ciasto.

Ostudzone ciasto polewamy czekoladą. 



Wstawiamy do lodówki na całą noc. I gotowe. Bardzo polecam, bardzo smaczne i łatwe ciasto. 










3 komentarze:

  1. Świetny przepis, jogurt to fajny patent

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy spód ciasta mogę najpierw podpiec w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko