czwartek, stycznia 20, 2022

Drożdżowe Rogaliki

 Drożdżowe Rogaliki

Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi, doskonałe na wyjątkowe dni karnawałowe jak również w zwykły dzień do filiżanki gorącej kawy. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.


40 minut

30 porcji

Składniki na rozczyn:

·       50 g drożdży świeżych

·       ½  szk. mleka

·       1 łyżka cukru

·       1 łyżka mąki pszennej


Składniki na ciasto:

·                       3 szk. mąki pszennej

·                       Szczypta soli

·                       2 całe jajka

·                       100 g masła

·                       ½ szk. cukru

·                       1 ½ szk. mleka

Składniki dodatkowe:

·       280 g powideł śliwkowych

·       1 całe jajko

Sposób przygotowania:

1.          Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.



2.          Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.






3.          Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Na każdy kawałku układam po łyżeczce powideł i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta, rogi zawijam do środka tak żeby powstały nam rogale.






4.          Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



5.          Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

6.          Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.

7.          Gotowe.

                  8. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz