Najlepszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów? Zdecydowanie chlebek bananowy :) Ten z dodatkiem malin, idealnie przełamujących słodycz bananów i chrupiącej cukrowej skorupki, smakuje wspaniale. A samo przygotowanie przed pieczeniem zajmie Wam zaledwie 5 minut. Polecam!
- 50 ml mleka owsianego lub krowiego
- jajko
- 3 dojrzałe banany
- 80 ml oleju rzepakowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki ziaren wanilii
- 240 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- garść malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru dekoracyjnego lub perlistego
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Mokre składniki miksujemy z bananami.
Dodajemy do nich cukier, wanilię, mąkę, sodę i sól i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny i całość posypujemy cukrem dekoracyjnym.
Pieczemy godzinę (do suchego patyczka) w 190 stopniach.
Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy