Chlebek bananowy z malinami | Mienta blog
Ciasta i torty

Chlebek bananowy z malinami

Najlepszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów? Zdecydowanie chlebek bananowy :) Ten z dodatkiem malin, idealnie przełamujących słodycz bananów i chrupiącej cukrowej skorupki, smakuje wspaniale. A samo przygotowanie przed pieczeniem zajmie Wam zaledwie 5 minut. Polecam!

chlebek bananowy z malinami 3 - Chlebek bananowy z malinami

  • 50 ml mleka owsianego lub krowiego
  • jajko
  • 3 dojrzałe banany
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki ziaren wanilii
  • 240 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru dekoracyjnego lub perlistego

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Mokre składniki miksujemy z bananami.

Dodajemy do nich cukier, wanilię, mąkę, sodę i sól i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny i całość posypujemy cukrem dekoracyjnym.

Pieczemy godzinę (do suchego patyczka) w 190 stopniach.

Studzimy na kratce.

Smacznego :)

chlebek bananowy z malinami 2 - Chlebek bananowy z malinami

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj