Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną to jedna z prostszych sałatek podawana do dań obiadowych. Połączenie dwóch podstawowych składników. Sałata ze śmietaną świetnie komponuje się z gulaszem mięsnym, np. gulaszem wieprzowym, rozmaitymi kotletami, delikatnymi sznyclami, kotlecikami szu szu, mięsem duszonym bądź z grilla. Dodatkiem mogą być wszelaki potrawy z ziemniaków (puree, ziemniaki z wody, kopytka, kluski..), ryż, kasza. Sałatę ze śmietaną możesz podać z posiekanym koperkiem, natką lub szczypiorkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatę ze śmietaną oraz kilka porad.

Sałata ze śmietaną


SKŁADNIKI:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200 g śmietany 18%
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę rozdzielam. Pod bieżącą wodą myję każdy liść osobno, osuszam na papierowym ręczniku. Sałatę rwę na nieduże kawałki, układam w misce.

Do sałaty dodaję 200 g śmietany 18% (mały kubek). Przyprawiam solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) oraz łyżeczką cukru pudru. Czarny pieprz możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym. Pod koniec sałatę doprawiam łyżką soku z cytryny (możesz dać dwie a nawet trzy łyżki). Jeśli wolisz, zamiast soku z cytryny dodaj ocet jabłkowy lub zwykły – w tej samej ilości (bądź całkowicie zrezygnuj z tego dodatku).

Porada. Jeśli chcesz otrzymać lżejszą wersję sałaty, zastąp śmietanę gęstym jogurtem naturalnym.

Sałata ze śmietaną z mojego przepisu wychodzi idealna w smaku, lekko słodka przełamana przyprawami i dodatkiem soku z cytryny.

Przed podaniem sałatę trzymaj w lodówce. Możesz śmiało dodać do sałaty mały pęczek posiekanego szczypiorku, koperku, natki.

Dodatki. Sałata ze śmietaną smakuje także podana z siekanym porem, pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryką, ogórkiem gruntowym lub pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *