stycznia 18, 2022

Zupa-krem z marchwi

Marchew to wspaniałe warzywo. 

Przede wszystkim dostarcza nam witamin i składników mineralnych. Jest prawdziwą skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy A (zwanej też witaminą młodości). Wpływa on korzystnie na nasz wzrok czy kondycję serca.

Poza beta-karotenem w marchwi znajdziemy też witaminy B1, B2, B3 czy K, a także składniki mineralne: potas, wapń i żelazo.

Poza cennymi dla zdrowia składnikami dużą zaletą marchwi jest to, że możemy ją bez problemu kupić w sklepie przez cały rok, niezależnie od sezonu.

Krem marchewkowy to zupa łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowia i smaczna. Możemy przygotować ją na wiele sposobów, w zależności od dodatków - odrobina chili nada jej pikanterii, z kolei dodatek pomarańczy czy mandarynki nada jej słodki posmak.

Ja postanowiłam połączyć smak ostry i słodki - zupę doprawiłam więc chili i syropem klonowym



Zupa-krem z marchwi - przepis na 8 porcji

Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:

  • 12 średnich marchewek,
  • 2 pory,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2-3 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • natka pietruszki do posypania.

1. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a pora w plasterki.
2. W garnku rozpuść masło klarowane, wrzuć pora i smaż ok. 2 minuty, po czym dodaj marchewkę i smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty mieszając.
3. Dodaj przyprawę do zup i zalej wodą (jeżeli nie masz przyprawy zamiast wody możesz wlać bulion warzywny - na blogu znajdziesz przepisy na domową przyprawę do zup oraz domowy bulion warzywny).
4. Gotuj wszystko 40 minut, do miękkości marchewek.
5. Zupę zblenduj i dodaj syrop klonowy, po czym wymieszaj.
6. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger