Placuszki gryczane z wędzonym twarogiem i ogórkiem kiszonym

Dziś na blogu bardzo fajna propozycja na wytrawne placuszki. Placuszki przygotowałam na mące gryczanej. Jeśli zdecydujecie się na ich przygotowanie, gorąco Was namawiam byście nie rezygnowali z dodatku wędzonego twarogu i kiszonego ogórka – dzięki nim placuszki nie są zbyt suche, ani nudne. Ewentualnie zastąpcie twaróg wędzony tym zwykłym, też powinno być ok.

To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie, choć może mało atrakcyjna wizualnie.

Ku mojej uciesze, smakowały nawet mojemu Synkowi, który przede wszystkim lubi jednak słodkie placuszki 😉

  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pieprz do smaku
  • olej

Dodatkowo:

  • 1/2 op. wędzonego twarogu
  • 2-3 kiszone ogórki

Jajko wybijamy do garnka, wlewamy mleko, mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Miksujemy, aż do otrzymania ciasta jak na naleśniki.

Ciasto odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie smażymy (na minimalnej ilości oleju lub beztłuszczowo) placuszki, z obu stron do przyrumienienia.

Na placuszkach rozkładamy pokruszony wędzony twaróg, oraz plasterek kiszonego ogórka.