Biszkopt uniwersalny

biszkopt uniwersalny

Dobry biszkopt to podstawa każdego ciasta. Najczęściej piecze się biszkopt jasny, kakaowy lub orzechowy. W dzisiejszym wpisie mam dla was mój sprawdzony przepis na biszkopt jasny na blaszkę 24×24. Biszkopt ten znajdzie swoje zastosowanie do ciast z kremem, galaretką, dżemem czy bitą śmietaną.

BISZKOPT UNIWERSALNY – PRZEPIS

Składniki

  • mąka – 160 g
  • jajka – 5 sztuk (rozmiar M)
  • cukier – 140 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.

2. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać po jednym żółtku. Ubijać do połączenia składników.

3. Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

4. Gotową masę przełożyć do formy 24×24 wyścieloną papierem do pieczenia.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.

Po upieczeniu i ostygnięciu pozostało już tylko biszkopt przełożyć ulubionymi dodatkami.

biszkopt uniwersalny przepis
przepis na biszkopt

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − 6 =